Антонио Гутериш е новият генерален секретар на ООН, Бокова – четвърта, Георгиева – осма в крайното класиране

Share This:


Португалецът Антонио Гутериш е новият генерален секретар на ООН.Това стана ясно след шестото гласуване в световната организация.
Той спечели и шестото гласуване гласуване в Съвета за сигурност. Гутериш получава 15 гласа.
„Имаме ясен фаворит и неговото име е Гутериш“, заяви представителят на Русия Виталий Чуркин на пресконференция след гласуването.
Формално утвърждаването на Антонио Гутериш начело на световната организация трябва да стане утре.
Към момента списъкът с претендентите е от 10 души. До 2015 година Гутериш е заемал поста върховен комисариат на ООН за бежанците. Той победи и бе първи във всичките 5 кръга досега.
Дипломати от страните членки на Съвета за сигурност предполагат, че ще трябва да минат още поне два рунда на гласуване, за да се приеме окончателно решение.
Постът на генералния секретар на ООН се заема от Бан Ки-Мун и ще се оваканти на 1 януари 2017 г. Съгласно съществуващите правила, за назначаване на тази длъжност на претендентите е необходимо да съберат 9 гласа “за”, в това число и на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Генералната асамблея.
Първите коментари за това, че Гутериш официално ще заеме поста, бяха базирани на факта, че нито една от петте постоянни членки не е гласувала против.
В надпреварата участваха българките Кристалина Георгиева и Ирина Бокова.
Съветът за сигурност вчера взе неочаквано бързо решение и избра португалския министър-председател Антониу Гутериш да наследи поста на Бан Ки Мун от началото на следващата година, като се очаква това решение да се потвърди и днес, след 17 часа българско време.
Именно вчера стана ясно, че настроенията жена от Източна Европа да оглави ООН няма да станат факт, Ирина Бокова зае четвъртото място, а Кристалина Георгиева – осмото. Срещу Бокова гласува една от страните, имащи право на вето, а срещу Георгиева – две. Смята се, че една от тях е именно Русия – заради евросанкциите срещу Москва, които Георгиева като еврокомисар подкрепи. Победата на Гутериш беше безапелационна. Той спечели 13 гласа в своя подкрепа и 2 „въздържали се”, без никой да гласува против него. Кандидатът на второ място – словакът Мирослав Лайчак, имаше 7 гласа в своя полза и 6 против, от които два от имащите право на вето страни.

Чуждата преса за представянето на двете българки

Генералният директор на ЮНЕСКО беше предпочитаният избор на Москва, пишат британски вестници. Но САЩ и Великобритания я виждат като прекалено близка до Русия, обобщава NOVA.
Много европейски страни смятаха Кристалина Георгиева за силна кандидатура, но руснаците не я приемат, защото е част от административния апарат, наложил икономически санкции на Москва, казва италианската преса.
В рядка проява на единство, всички 15 посланици на Съвета се спряха върху кандидатурата на Гутериш,
който ръководи Върховния комисариат на ООН за бежанците от десетилетие, и обявиха, че ще потвърдят избора си по време на официалното гласуване в четвъртък.
Светкавичният край на борбата за главния пост в ООН беше изненада за всички. Много от анализаторите очакваха избирателния процес да се проточи чак до края на октомври, тъй като всяка една от големите сили се бореше да промотира собствените си фаворити.
Някои дори смятаха, че Русия, която в момента е начело на Съвета за сигурност, ще блокира Гутериш заради желанието си постът да бъде зает от представител на Източна Европа.
Големият въпрос е дали Гутериш е трябвало да предложи на Русия и Китай
големи отстъпки, като високи политически или мироопазващи постове в централата на ООН, за да му позволят да спечели. Това може да не стане ясно за няколко седмици или месеци”.
Най-много негативни гласове е получил бившият президент на Словения Данило Тюрк с 4 от общо 5-те възможни.
Новият Генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа „насърчавам” от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас „не насърчавам” от 5-те постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция. Тайното гласуване е с три възможности – окуражителен, неокуражителен или без мнение.
Особеното е, че за пръв път петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) използваха цветни бюлетини вчера.
България номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за свой кандидат на 11 февруари тази година. След като в края на септември на петото гласуване в Съвета за сигурност, тя завърши на шесто място, България реши да оттегли подкрепата си от нея и да издигне заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Ирина Бокова обаче реши да не се оттегля от надпреварата и така се оказа, че сред претендентите за поста има две българки.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com