Анимационните филми са полезни за децата

Share This:


65% от анкетираните са разбрали колко е важно приятелството.

Анимационните филми са полезни за децата, сочат данни от проучване на фондация “Тротоара” и Cartoon Network. Повече от 100 български семейства се включиха в изследването. Главната цел на инициативата е да разкрие как анимационните филми могат да бъдат използвани като полезен елемент за отглеждането на децата. В нея се включиха детски психолози и организации, свързани със стимулирането на въображението и детското развитие. Специализирано онлайн проучване събра мненията на произволна извадка от български семейства с деца от 5 до 15 години. 

Според изследването 65 на сто от анкетираните деца казват, че главното, което са разбрали от анимациите, е колко е важно приятелството. А 21% от тях споделят, че са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите. За 82 на сто от родителите е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет. От друга страна, 98% от децата пък споделят, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили редицата си задачи, свързани с училище.

На специално събитие за децата опитни психолози проведоха кратък експеримент и откриха какво мислят най-малките, когато гледат анимации, и как родителите им се вписват в това занимание. Въпросите им бяха задавани отделно, а след това данните бяха анализирани.

Психологът Виниций Петров, който подготви и проведе анкетата на място, обобщи като извод от инициативата: “Ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление, анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности. Дискусията в семейството може да бъде по много въпроси, например, защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен.”


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com