Вяра Емилова: БСП винаги поставя социалните приоритети на преден план

Share This:


БСП винаги поставя социалните приоритети на преден план


Предложеният дневен ред не отговаряше на исканията на обществото.Реалният дневен ред на обществото са бедността, корупцията и начините за справянето с нея. Привличане на инвестиции и повече работа за младите хора са част от останалите проблеми, с които трябва да се справим. Това са реалните предизвикателства пред нас, като Народни представители.Оказва се, че приоритетите на „новите партии“ коренно се различават от реалните проблеми на хората.


Относно изборния кодекс бих искала да кажа, че от самото начало ние предлагаме основно 3 неща. Една от предлаганите промени е активната регистрация, защото чрез нея се дава възможност да бъдат изчистени избирателните списъци. Това е сериозен проблем за честността на вота, защото към настоящия момент в тези списъци има изключително много мъртви души.


Веднага ще ви дам пример и със Силистра, от където съм Народен представител. При нас има секции, в които от над 900 избиратели подадени по списък гласуват малко над 100. Това се получава, защото в тези избирателни списъци присъстват хора, които не живеят в България от над 10 години. Това създава предпоставка и за фалшификация на вота, особено в малките населени места.


Винаги сме стоели и зад машинното гласуване. Над 30% на тези избори избраха да упражнят правото си на вот по този начин. Аз и моите родители също гласувахме машинно и искам да кажа, че самия процес е много бърз и лесен. Още по-важно е, че самият резултат от машината няма как да бъде фалшифициран, докато при обработката на протоколите в секционните комисии се забавя целия изборен процес и се създават множество предпоставки за манипулации. Ще продължим да настояваме гласуването да бъде изцяло машинно!


Държим да има видеонаблюдение, защото за нас е важна прозрачността на вота. Ще продължим да отстояваме тези свои искания, за да могат хората да са по-спокойни, че гласът им на следващите избори ще бъде правилно отчетен.Останалите политически партии предлагат лобистки промени в изборния кодекс. Най-отговорно мога да заявя, че няма да бъде постигната необходимата прозрачност на вота, ако тези техни промени бъдат приети.
Има реална опасност законопроектите, които предлагаме да не стигнат до пленарна зала. Причината за това е, че останалите партии се опитват да ги заметат под килима, защото не се интересуват от реалните проблеми на българските граждани.


До момента имаме внесени 8 законопроекта със социална насоченост. Става дума за:Закон за местните данъци и такси, където искаме отмяна на таксите за детски градини и ясли.В Кодекса за социално осигуряване искаме преизчисляване на всички пенсии.В Закона за публичните финанси искаме ограничаване на компетентността на министерски съвет за одобряване на допълнителни разходи. Това се прави с цел да спрем даването на пари през прозореца на джипката.


В Кодекса за социално осигуряване също така предлагаме размера на месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години да бъде не по-малко от размера на минималната работна заплата – 650 лева. В момента тази сума е на половина.Внесли сме Закон за възрастните хора, както и законопроект за семейните помощи.


Имаме внесен и Закон за данъците върху доходите на физическите лица, който води до данъчни облекчения за младите.На последно място, но не и по значение ще кажа, че имаме внесен и закон за предучилищното и училищното образование. В основата тук е да бъде улеснен учебния процес. Тук ние предлагаме да има по един учебник по предмет, за всеки клас.
Тези социални законопроекти са в основата на „Визия за България“ и ние настояваме да бъдат разгледани. Това за съжаление не се случва и нашите предложения все още чакат да бъдат допуснати до дневния ред на Народното събрание.

Ние заявихме подкрепа към ПП „Има Такъв Народ“ по определени политики, но те избягаха от отговорност, като отказаха да съставят правителство.
ГЕРБ се отнесоха изключително подигравателно към връчения им мандат, като предложиха за министри хора с нулево обществено доверие. Самата процедура и отношението на Борисов към българите бяха подигравателни.След това мандата отиде при Слави Трифонов и от неговата партия изобщо не предоставиха своята визия за кабинет. Тези хора нямат необходимата парламентарна култура и когато дойде ред за действия – те мълчат.


От срещите си с хората в цялата страна съм скептична, че ИТН ще получи същата подкрепа.За Силистра мога да кажа, че при нас демографския проблем вече е много задълбочен. Има много празни и обезлюдени села, както и липса на доходи и много ниски заплати.Използването на река Дунав като транспортен коридор може да привлече нови инвестиции в района.


С моя екип от утре стартираме нова инициатива, която ще бъде продължение на започнатия диалог с хората по време на кампанията ми.Новата инициатива ще се казва – „Законодателен коректор“. Тук хората ще могат да дават предложения за законодателни инициативи, които пряко ги вълнуват. Това ще помогне и за поддържане на диалога.


Солидарен Великден стартира през 2020 година по инициатива на Корнелия Нинова. Както обещахме миналата година тази инициатива става ежегодна.Солидарен Великден стартира днес от Ботевград и до края на великденските празници ще направим всичко възможно хората да се чувстват уютно и приятно по време на празниците.


Поради ситуацията с КОВИД-19 тази година 1 МАЙ ще бъде отбелязан малко по-различно. Това е празник на всички хора и ние ще го отбележим с инициативи във всички краища на България.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com