Таско Ерменков: Изграждането на нова мощност в АЕЦ “Козлодуй” с реактора за АЕЦ “Белене” поражда много въпроси, на които правителството трябва да отговори

Share This:


Като единствената парламентарно представена опозиционна партия БСП протяга ръка за провеждането на честни избори

“Решението на правителството с един от реакторите за АЕЦ “Белене” да бъде изградена нова мощност в АЕЦ “Козлодуй” поражда много въпроси. За пореден път българското правителство взема решения без да си направи труда да информира обществеността какво стои зад тях. Кой е направил тази оценка? Какви са преимуществата на това решение? Какво ще се прави с втория блок на АЕЦ “Белене”? Докато това не стане ясно, няма как да коментираме дали е полезно или дали е вредно.” Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ народният представител от ПГ “БСП за България” Таско Ерменков. 

Според експерта по енергетика 2025 г. е неприемлив срок за затварянето на българските въглищни централи. “Няма специалист, който е загрижен за сигурността на електроенергийните доставки, който да каже, че ако затворим централите през 2025 г. в България всичко ще е наред с електроенергията. Затова от БСП инициирахме в парламента единодушно да се приеме решение – правителството да води такива преговори с ЕС по отношение за Зелената сделка, така че първо да се постигне максимално оползотворяване на мощностите на въглищните централи и второ – така да бъдат проведени разговорите, че в резултат на Зелената сделка да няма социално-икономически трусове в държавата”, посочи Ерменков.

Социалистът коментира и взетото от парламента решение от 1 юли небитовите потребители на електроенергия да излязат на либерализирания пазар, като подчерта, че икономиката ни още не е готова това да се случи и за домакинствата. “Няма как и домакинствата да излязат на либерализирания пазар при положение, че все още не знаем колко са енергийно зависимите. Тук влизат хората, които имат животоподдържаща апаратура и не могат да живеят без електроенергия. Не е сега времето на тази революция на енергийния пазар. Важно е този преход да се случи така, че да се отчетат социално-икономическите последици за обикновения човек”, отбеляза депутатът от левицата.

Таско Ерменков отрече тезата, че домакинствата ще плащат по-ниска цената на ток ако излязат на либерализирания пазар, защото не е ясно по какъв начин ще се формира тази цена. Той посочи за пример цената на природния газ и как заради флуктуиращата му цена на международния пазар, сега плащаме по-висока цена от тази, която се е обещавала само преди година.

“Като единствената парламентарно представена опозиционна партия протягаме ръка за провеждането на честни избори. Ние не правим предизборни коалиции за управлението на държавата, а се опитваме да изградим един обществен фронт за провеждане на честни и свободни избори. Който иска да се проведат честни избори, да застане от нашата страна на фронта, а който не иска сигурно ще застане от другата”, заяви Таско Ерменков.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com