Таня Михайлова: От 4 февруари децата постепенно ще се връщат в училище

Share This:


Все още няма точна дата, от която ще започне втората фаза на имунизации, в която са включени педагозите.

Това заяви пред БТВ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя допълни, че има готовност в някои райони на страната процесът да започне от следващата седмица. По думите ѝ срещата с преподавателите от с. Бояджик, които отказваха да се ваксинират, е била полезна, защото сега могат да вземат информиран избор на базата на факти, а не спекулации.

“Смятам, че всички са убедени, че за да се преборим с пандемията, трябва всеки от нас да се довери на науката няма друг отговор. Да, страх ме е от инжекции, но като дойде редът ми ще се ваксинирам”, каза Михайлова и допълни, че информация за ваксините има.

Тя обясни, че все още се обсъждат вариантите, при които учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище. Михайлова уточни, че очаква от 4 февруари децата постепенно се върнат към присъствена форма на обучение, като най-вероятно ще се започне със 7-и, 8-и и 12-ти клас.

Относно предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4-ти и 10-и клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове.

“Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания. Това е изпит, който дава информация за ученика, какво е постигнал. На този етап такова решение не се налага, но при нужда ще се предприеме стъпка към съответната законова промяна”, каза Михайлова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com