Студенти и ученици бяха гости в Деня на отворените врати в Районен съд-Силистра

Share This:


На 02 юни Районен съд-Силистра проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „30 години Конституция на Република България-върховенство на правото, демокрацията и защитата на основните права“.

Гостите бяха приветствани от Председателя на Районен съд-Силистра Мирослав Христов, който представи магистратите, работещи в съда.

„…Целта на днешната инициатива е да Ви покажем, че Районен съд – Силистра е солидна институция, в която властва върховенството на Конституцията и спазването на закона, в която справедливостта и добротата са водещите ценности.

Важно е да отбележим, че в Конституцията ни освен основните права са вписани и задълженията на гражданите. За да се развиваме в положителна посока не е достатъчно само да търсим и отстояваме своите права, а да имаме поведение, с което да спазваме правните норми и да зачитаме правата на другите.“-каза Христов.

Участие в инициативата взеха студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“-Филиал Силистра, специалност Педагогика на обучението „Български и чужд език-английски език“-I и II курс; и „Физика и информатика-II курс. Те изслушаха лекции за структурата и работата на съда от съдия Жанет Борова и съдия Галина Василева.

Интересно и разбираемо бяха представени функциите на съдията, съдебните заседатели, прокурора, вещите лица, свидетелите, съдебният секретар. Съдиите разказаха поучителни казуси от практиката си по граждански и наказателни дела, споделяйки мотивите си да вземат решение.

Бъдещите педагози проявиха интерес по темите за „децата и компютърните/кибер престъпления“, „трафик на хора“, „как да се предпазим да не станем жертва на престъпления?“, “детското насилие и насилието спрямо деца“, „превенция срещу употреба на наркотични вещества“, като пожелаха да участват в предстоящи лекции на магистратите.

Студентите получиха Конституция на Република България, полезни информационни, и образователни материали за правата и задълженията на гражданите, и за дейността на съдебната власт.

Денят на отворените врати в Районен съд-Силистра продължи с ученици от III-а клас „Млади родолюбци“ от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ученици от III-а клас „Делфини“ и ученици от III-б клас „Мечтатели“ от ОУ „Отец Паисий“ в град Силистра.

Децата взеха много активно участие като споделиха с магистратите личното си мнение по вълнуващи казуси. За тях беше полезно да научат какви права имат, как да потърсят и получат помощ в случай, че спрямо тях е упражнена агресия, насилие или е извършено неприемливо деяние.

Акцент бе поставен върху важността на общуването и на споделянето, защото това може да предотврати големи проблеми и опасности.

„Бъдете разумни и предпазливи. Във всеки случай, в който се чувствате застрашени или дискомфортно-споделяйте и търсете помощ.“ – бяха съветите на магистратите.

Днешното посещение на третокласниците в Съдебната палата сложи началото на инициативата на Районен съд-Силистра за ранна превенция сред подрастващите, за възпитаване на правна култура и ценностно отношение към действащото законодателство.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com