Ресторантьорите в стачна готовност, ако не отворят на 1 февруари

Share This:


Марияна Николова: За развлечения в момента не се говори

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия! Това се посочва в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България.

„Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест, така и Гражданско неподчинение по примера на колегите ни от Италия! Единственото решение, което е приемливо за нас, е отварянето на заведенията тип ресторанти и кафе-клубове от 01.02.2021 година, при условията, които бяха в сила преди тяхното затваряне, а на 01.03.2021 година да заработят и всички останали нощни клубове, като ограничението в работното време да отпадне“, пишат още те.

По думите им това е желанието на над 80% от членовете на двете асоциации, гласували в проведената анкета. „Подобно допитване, но този път до по-широка аудитория, беше направена и през двете Фейсбук страници на сдруженията, като там резултатите бяха напълно аналогични, но този път в отговорите се включиха и служителите в заведенията, както и клиенти. Контактите, които поддържаме и с представителите на останалите затворени сектори, като фитнеси и молове, изявяват своята безусловна подкрепа за активни стачни действия“.

Съгласие за датата на отварянето на обектите не е постигната на днешната среща на собственици на заведения с министри.

Националният оперативен щаб ще обсъжда в четвъртък датата за разхлабване на мерките единствено за ресторантите и заведенията за хранене, съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„При условията, при които работят и другите ресторанти – в курортите и в хотелите. Знаете, че там има 50% ограничение на капацитет, строго спазване на противоепидемичните правила, както и евентуален краен час на работа на заведенията, но за развлечения в момента не се говори“, подчерта тя.

По думите й, нощните клубове и дискотеки ще могат да работят едва от март.

Представителите на двете браншови организации не приеха част от аргументите на властите. „Ние казахме от 1 февруари. Ще изчакаме сега до четвъртък-петък, за да се вземе окончателното решение. Пак казвам: ние не отстъпваме от 1 февруари за заведенията, а от 1 март – за нощните заведения“, обяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com