Разговорите на БСП за честни избори започват утре

Share This:


Разговорите на БСП за честни избори започват утре

Разговорите на БСП за честни избори започват утре, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия. Те бяха анансирани на специална пресконференция във вторник от лидера на партията Корнелия Нинова.

БСП започва срещи с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия за провеждането
на честни и свободни избори.

Първата среща ще се проведе на 21.01.2021 г. (четвъртък) от 14.00 ч. в хотел “Анел”.
На разговорите всяка една от организациите ще представи своите виждания и предложения по темите, свързани с провеждането на изборите. Очаква се в края да се постигне обединение около декларацията на БСП за свободни и честни избори, приета от Изпълнителното бюро на партията.

В документа се призовават “отговорните политически партии и неправителствени организации да обединят сили”, за да се проведат “свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство.”

В декларацията се казва още, че обединението на политическите сили е, за да работят за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права. Да сигнализират на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство. Да са безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите.

Ето и пълния текст на документа:

ДЕКЛАРАЦИЯ


за свободни и честни избори

В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ.
Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:
Република България е правова държава;
Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;
Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;
Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;
Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.

Ето защо ние се обединяваме
да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;
да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;
да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;
да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;
да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.
да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.
Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com