Отчeтоха бум в продажбата на компютри в началото на 2021г.

Share This:


Проблемите за водещите производители на хардуер в индустрията ще продължат в следващите месеци. Анализаторите предвиждат, че недостигa на чипове няма да бъде отстранен преди началото на 2022г. Влошената ситуация с веригата за доставки може да се отрази негативно на някои производители.

Въпреки това има доста положителни тенденции в индустрията през първото тримесечие. Според информация на IDC са регистрирани с 55% повече продажби на компютри в световен мащаб, спрямо същия период преди година. По този начин доставките достигат до 84 млн., в сравнение с 54 млн. отчетени през януари-март 2020г.

Всички водещи производители регистрират по-високи продажби. Най-сериозен ръст демонстрира Apple, които продават 111.5% повече устройства на пазара. В същото време Acer и  HP могат да се похвалят със съответно 73.5% и 64.1% увеличение в продажбите на компютри за периода.

Lenovo продължават да бъдат лидер на световния пазар, но разликата с HP, които са на втора позиция остава минимална, информира TechSpot.

Данните разкриват, че Lenovo са реализирали продажбите на 20.4 млн. компютъра през първото тримесечие и имат пазарен дял от 24.3%. Вторият най-голям производител е HP с доставени 19.2 млн. устройства за периода и 22.9% дял. Dell са на трета позиция с 12.9 млн. продажби и 15.4%.

Челните пет позиции се допълват от Apple и Acer, които притежават съответно 8% и 7%. Трудно е да се предположи как ще се развие ситуацията през второто тримесечие и коя компания ще се справи по най-добър начин с недостига на хардуер. Традиционно това е слаб период за индустрията, като по-активни процеси ни очакват през есента.

Високите продажби на компютри са стимулирани от огромния интерес към приложенията за видеоконференция и дистанционно обучение. Премиерата на нови устройства на големите брандове в следващите месеци вероятно ще стимулира по-висока активност сред потребителите на световния пазар.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com