Очакват се най-високите цени на месото за последните 3 г.

Share This:


Причините – сериозното поскъпване на фуражите и общият инфлационен натиск

Експерти прогнозират, че през тази година ще имаме най-високите цени на месото от 3 г. насам. Цените на тон кланично тегло на свинското месо продължават да се покачват плавно, съобщава Дума. Ценовото ниво през март е с 0,8% над установеното предходния месец, но с 19% под нивото на същия период на 2020 г., пише в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).  

Анализаторите отбелязват, че динамиката на европейския пазар показва известно забавяне на растежа на цените, като за момента средните равнища се движат над осреднените стойности за периода 2016-2020 г., но остават с 11% по-ниски от отчетените през изминалата година. Те обаче са категорични, че цените у нас ще следват европейските тенденции на растеж, което ще се подсилва и от сезонните предпоставки, като летните месеци традиционно се отличават с по-високи цени. 

Предварителните данни от Министерството на земеделието за дейността на кланиците показват, че промишленото производство на свинско месо през първите два месеца на настоящата година възлиза на 9,4 хил. тона. На годишна база е постигнат ръст с 12,1%. Прогнозата на САРА е за по-силно производство през 2021 г. Предвижда се броят на закланите животни през първото тримесечие да надвишава с 13,2% отчетения за същия период на 2020 г. 

“Цената на едро на говеждо и телешко месо отбеляза понижение с 5% през март сравнено с февруари, но предвид влиянието на европейските цени, които нарастват динамично от началото на март и вече надвишават равнищата от 2020 г., може да се очаква повишаване и на българските цени в краткосрочен план”, констатират от САРА. За двата месеца от началото на годината в кланиците са произведени 950,5 т говеждо и телешко месо спрямо 1032,3 т през същите месеци на 2020 г. 

Равнищата на цените на едро на агнешкото месо от началото на годината се движат между 11,75-12 лв./кг кланично тегло, което е увеличение с 9% на годишна база. По данни на производителите изкупните цени варират между 6 до 8 лв./кг живо тегло, което представлява ръст с около 15% спрямо цените от 2020 г. Основните ценови тенденции за тази година са да има по-високи цени в сравнение с последните 3 години, като причинита е осезаемото увеличение на фуражите, както и общият инфлационен натиск, обобщават от CAPA.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com