Нинова след приетия мораториум: Целта ни е демонтиране на модела “ГЕРБ”

Share This:


Ако ни бяхте подкрепили миналата седмица, можехме да спрем окопаването на Борисов в енергетиката, земеделието и здравеопазването

Народното събрание прие предложението на „БСП за България“ за мораториум на правителството в оставка за сключването на сделки, отдаването на концесии и назначаване на бордове на директори на държавни предприятия.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова аргументира предложението на левицата в пленарна зала: „Направихме предложението за мораториум, защото целта ни е моделът на управление на Борисов да бъде променен докрай, а не само да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер. Защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите. Второто ниво на властта може много да помогне за една промяна, но може и много да помогне да я саботира. Първи аргумент.

Втори аргумент. Истинското правене на избори се прави от тези хора – второто ниво на властта – шефове на агенции, на служби, на горски стопанства. Какъвто и прекрасен Изборен кодекс да направим, ако не променим надолу модела на управление на ГЕРБ, те ще саботират всеки прозрачен и честен избор.

Това беше целта ни, предлагайки мораториума.

Какво се получи – новите политически субекти в Народното събрание и ДПС отхвърлиха това наше предложение миналата седмица. Това си е ваше решение, в което не се месим. Но няма да допуснем да хвърлите върху БСП думи като „БСП саботира общия анти-ГЕРБ фронт“, било „противоконституционно да се запише в едно общо решение за ревизията“, щяло било да „попречи на проверката на сделките и на ревизията на политиката в последните 4 или 10 години“ – абсурдни твърдения и оправдания. Много е интересно, че насочихте тези стрели срещу БСП вместо срещу общия ни опонент ГЕРБ, за който уж декларирахте преди изборите, че искате да сменим от властта. Но отново казвам, това са си ваши решения, ние просто държим на истината и тя да се чуе от българските граждани.

Какво се случи междувременно, докато търсихте вина у БСП, вместо във властта. Както вече изнесохме данни, овладя се целия сектор на енергетиката. Вчера изнесохме данни за овладяване и окопаване в земеделието. Днес ще ви представя третата серия от факти и доказателства, затова че допуснахте модела „Борисов“ да се окопае в още сектори.

Тези дни са подменени ръководствата на 65 болници в цялата страна – Стара Загора, Враца, Шумен, София, Ловеч. Отварям скоба – ако сте верни на обещанията си преди изборите, че искате болниците да не са търговски дружества, което и ние отдавна искаме, си представете какво ще се изправи срещу вас. Като лоби и нежелание, след като ръководствата на всички болници в държавата се изправят срещу това.

Дали няма да бъде блокирана тази реформа поради нашите безсмислени спорове кой „да води бащина дружина”. От тези 65 болници, в 58 е имало само един кандидат. Никакви конкурси и състезания. В останалите 7 е имало двама, от които единият е отказан предварително. Реакцията не закъснява. Сигурно сте получили огромната подписка от лекари, професори, доценти и сестри в болницата „Царица Йоана” /ИСУЛ/, в която искат отмяна на конкурса и възстановяване справедливостта на кадърните и професионалните хора. В случая става дума за д-р Коруков. Но е късно очевидно. Тези конкурси са проведени и почти цялото държавно и общинско здравеопазване е овладяно.

Чуваме аргументи от хората, трябва да помислим върху тях. Казвате: “Какво толкова искате от БСП?“.  Едно ново управление ще ги смени и ще бъде бързо решен проблемът. Уви, няма как да стане, защото ГЕРБ си приеха един Закон за публичните предприятия, в който подготвиха нещата така, че да не могат тези хора да бъдат „пипнати”. Знаете ли при какви условия може да ги смени едно ново управление? Подаване на молба за освобождаване, обективна невъзможност да си изпълняват задълженията в продължение на 6 месеца. Осъждане за извършено умишлено престъпление от общ характер – делото може да продължи 7 години.  Несъвместимост с изискванията на член 20 – всички отговарят, защото така е замислено. Тежко нарушение или системно неизпълнение  на служебните задължения – как се установява и за колко време? И смърт.

Е, кажете! Кое следващо правителство може да „пипне” когото и да било без съдът да го възстанови? Никое. Ето затова настоявахме толкова много навреме да бъде приет този мораториум. Ако ни бяхте подкрепили преди седмица, можехме да предотвратим част от тези събития. Така е, когато решите, че основният ви опонент е БСП, а не моделът „Борисов”, срещу който се обявихте преди изборите. И ще завърша отново с думите, които вчера казах – думи много, спорове много, дела трябват – закъсняхте с делата, дано да можем да поправим това“.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com