Може ли този гигантски китайски язовир да забави въртенето на Земята?

Share This:


Китайският „Три клисури“ е най-големият в света ВЕЦ, а неговият резервоар може да събере такъв обем вода, че да забави и промени въртенето на Земята.

Водата в язовира може да достигне 42 милиарда тона и промяна в маса с такива размери може да засегне въртенето на планетата поради феномен, наречен „момент на инерция“, който представлява инерцията на здраво въртящо се тяло по отношение на неговото въртене. Например, когато скачате във вода, инстинктивно прибирате ръцете към тялото си, за да намалите момента на инерция.

Събирането на 42 милиарда тона вода на 175 м надморско равнище ще увеличи момента на инерция на планетата и ще забави нейното въртене. На практика обаче забавянето ще бъде изключително малко и според учени от NASA това ще увеличи продължителността на деня само за 0.6 микросекунди.

Освен това промяната в инерцията ще измести позицията на полюсите с около 2 см. Това обаче няма да е прецедент, тъй като най-северната и южна точка на планетата се мести често с малки дистанции. Между 1999 и 2005 г. северният магнитен полюс се е преместил с десетки километри годишно и продължава да се движи към Сибир.

Така че, макар че за някои може да изглежда тревожно, че изграждането на язовир и последващия резервоар има способността да измества земната ос и да променя продължителността на дните, концепцията е доста нормален елемент от живота на Земята.

Снимка: Wikimedia


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com