КЗК разреши на „Юнайтед медия“ да придобие вестниците от групата на „Телеграф“ ЕООД

Share This:


Вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „МАЧ Телеграф” и „Еuropost”1 вече ще са собственост на Домусчиеви

С Решение № 39/14.01.2021 г., Комисия за защита на конкуренцията разреши на „Юнайтед Медия“ С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен контрол върху „Вестник Телеграф“ ЕООД и съвместен върху „Издателска къща Борба“ АД при условията на чл. 26, ал. 1 от ЗЗК. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.

„Вестник Телеграф“ ЕООД издава вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „МАЧ Телеграф” и „Еuropost”1 и поддържа следните интернет сайтове с новинарска насоченост (електронни страници на съответните вестници): www.telegraph.bg, www.monitor.bg (Агенция Монитор), www.politika.bg и www.europost.eu.

Предвид паралелното производство по преписка № КЗК/883/2020 г. за придобиване на едноличен контрол от страна на „Юнайтед Медия“ С.а.р.л., Люксембург върху „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и дъщерните му дружества, Комисията разгледа и осъществяваната от Групата Нова дейност, за да открои пазарите, върху които концентрацията ще окаже въздействие.

КЗК установи, че сделката ще доведе до хоризонтално припокриване на пазарите на интернет и на печатна реклама в страната.

Комисията анализира и вертикалните ефекти на тези пазари с пазара на мобилни телекомуникационни услуги, на който оперира придобиващата контрол група.

Предвид липсата на водещи пазарни позиции на участниците в концентрацията на пазарите на интернет и печатна реклама, както и на БТК при предоставянето на мобилни телекомуникационни услуги и отсъствието на телекомуникационния сектор сред водещите рекламодатели, Комисията прие, че нотифицираната сделка не води до антиконкурентни хоризонтални и вертикални ефекти.

Реализирането на концентрацията е основно в насока разширяване и диверсификация на продуктовото портфолио на „Юнайтед груп“ в България.

Припомняме, че по-рано през септември КЗК одобри сделката за увеличаване на активите на „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД, придобивайки „Канал 3“, The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com