Кристиан Вигенин: Ще опитаме да направим пълно паралелно преброяване на изборите

Share This:


БСП се подготвя да спечели, трудностите ще ни амбицират допълнително, обясни зам.-председателят на НС
„Част от нашата кампания ще бъде да убедим хората, че не бива страхът от епидемията да доведе до това България да продължи да се спуска по нанадолнището при едно ново управление на ГЕРБ“, коментира той

Конференциите в БСП приключват до няколко дни. Предстои през следващата седмица да бъдат определени водачите на листите и местата на гражданската квота и коалиционните партньори. И малко по-нататък започва подредбата на самите листи. Процесът тече нормално, въпреки че коронавирусът затруднява нашата работа. Но намерихме начин, съобразявайки се със ситуацията – част от дискусиите текат онлайн, правят се тайни гласувания в рамките на няколко часа, за да не се засичат хората. Предприели сме всички нужни мерки и вървим към самите избори. Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Неделя 150“ на БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. Социалистът посочи, че БСП ще опита да направи пълно паралелно преброяване на изборните резултати.

Кристиян Вигенин подчерта, че ограниченията, наложени от ГЕРБ за предизборната кампания засягат преди всичко БСП, защото кампаниите на левицата винаги са протичали със срещи с много хора, с разясняване по сектори на предложения и политики.

“Сега ще се търсят други форми. Нямам съмнение, че на ГЕРБ това няма да попречи, тъй като механизмите при тях са различни и те не залагат на срещите с хора и на разясняване на своите програми, а използват други механизми. Но независимо от ситуацията ние се подготвяме да спечелим тези избори и тези затруднения, които се поставят пред нас, ще ни амбицират допълнително. Ще намерим начин, спазвайки здравните мерки да разясним на хората каква политика ще водим и с какво ще се промени България.”, категоричен бе социалистът.

Заместник-председателят на БСП уточни, че част от кампанията на левицата ще бъде да се убедят хората, че не бива страхът от епидемията да доведе до това, България да продължи да се спуска по нанадолнището при едно ново управление на ГЕРБ.

Той отбеляза, че в страните, провели избори в пандемията, не се регистрира скок на заразените.

“За да гарантираме честността на изборите, от БСП се обърнахме и към редица партии и граждански организации, които също държат изборите да бъдат честни и прозрачни. Ще обединим усилия заедно с всички тези, които искат изборите да бъдат честни да го направим заедно. Ще се опитаме да направим пълно паралелно преброяване на изборите”, подчерта Кристиан Вигенин.

Той посочи, че от БСП са предложили промени в Изборния кодекс като въвеждане на видеонаблюдение след края на изборния ден, както и изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация.

“От реакциите на мнозинството виждаме, че те не само не искат, а и се страхуват от тези предложения”, подчерта социалистът.

Вигенин коментира и темата за специалния прокурор, който да може да разследва главния:

„Позицията ни за специалния прокурор, който ще разследва главния, е прах в очите на хората, вместо нещо реално да се промени. Това е абсолютно безмислена идея. Контролът върху действията на главния прокурор може да стане с въвеждане на обжалваемост на действията му и ограничаване на намесата му в други сфери на обществения живот, които го поставят в политическа роля, а не в тази, която трябва да изпълнява. Всичко останало е просто маркиране на някаква дейност, което е много характерно за управлението на ГЕРБ – правят едно, променят го, след това го връщат. Крачка напред, две назад. Това е неприемливо”.

Социалистът заяви, че ако искаме да бъдем правова държава, която да постига резултати в борбата с корупцията, управляващите трябва да имат системен подход и ясно поставени цели.

“Съдбата на България е в ръцете на българските граждани. Трябва да имаме самочувствието, че ние определяме бъдещето на България. Никой друг няма да дойде вместо нас да свали това вредно правителство. Нека всички българи, които искат промяна да бъдат готови да гласуват за хората, които искат да променят ситуацията в България”, каза в заключение Кристиан Вигенин.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com