Кристиан Вигенин: Да не бързат да отписват БСП като победител на 11 юли

Share This:


Търсим промяна, няма как да се коалираме с ГЕРБ, категоричен е председателят на червения предизборен щаб
Страната е в преход, изискващ мъдрост и опит. Който си мисли, че тази промяна може да стане без БСП, бърка

– Ще успеете ли да повторите успеха от Ямбол, където БСП бе първа политическа сила на 4 април, на национално ниво, г-н Вигенин? Какви са резервите на БСП? Може ли партията да извади още 100 – 200 хиляди гласа? В Плана за действие сте записали, че страхът като фактор няма да действа, че купеният и корпоративен вот ще бъде елиминиран.
– С числа е трудно да се говори, но смятам, че БСП има сериозни резерви и реална възможност да подобри съществено своя резултат. Смятаме, че негативните фактори, които оценихме като външни за нас, сега няма да действат. Но известен страх и натиск ще има, нямам никакво съмнение, защото в общините, контролирани от ГЕРБ, местната власт ще бъде фактор, който ще помага на ГЕРБ и ще потиска вота за останалите партии.

– Кои са тези външни фактори, за които говорите?
– Ситуацията с Ковид на 4 април намали нашия резултат, част от избирателите не излязоха да гласуват. Това вече няма да е така. На кампанията тогава се отрази затварянето на страната, невъзможността да се провежда предварително целият цикъл от срещи, заседания на областните съвети. Това доведе до усещането, че решенията се взимат без достатъчно обсъждане. Сега нещата са различни, дискусията е по-широка и аз вярвам, че това ще се отрази на мобилизацията. Нямам никакво съмнение, че управлението на пандемията беше нарочно планирано по начин, който се случи – през половината кампания страната да бъде изцяло затворена. Втората част на кампанията, когато БСП е най-активна, с най-много срещи, просто не можа да се случи. Това се отрази демотивиращо и затвори нашата мобилизация само в твърдото ядро. В предстоящата кампания това няма да е така. Ще има много повече срещи на живо и това ще повиши активността в наша полза. Смятам и, че ще има известни корекции по отношение на водачите на листи и на самите листи. Всичко това ще направи партията по-мотивирана, по-отворена и ще допринесе да привлечем част от периферията, която загубихме.

– Какво ще направите, за да не сте четвърти в София? Това е много лош знак.
– Всяко място извън първото за нас е проблем. Ще се опитаме в София да положим повече усилия в кампанията в трите избирателни района, където се надяваме и градският щаб и самите листи да бъдат по-активни. Също да си направят своя анализ на грешките. Но заедно с това ще се опитаме националният щаб да вложи повече ресурси в София. Столицата е важна за нас и ще направим всичко, което е възможно, за да вървим нагоре. Четвъртото място е много неудовлетворително, още по-неудовлетворителен е резултатът като брой гласове. Доказали сме, че можем повече в София.

– Правили ли сте разчети колко гласа ще ви отнеме Лявата алтернатива на Жан Виденов?
– Преди всичко се концентрираме върху нашата работа. Инициативата около Жан Виденов е нова, няма нито емпирични данни, нито социологически изследвания. Не мисля че такъв тип партия има особена електорална перспектива. Възможно е да привлече, макар и малко, традиционни избиратели на БСП, но такива опити няма да ерозират БСП, защото нашите симпатизанти добре разбират коя партия дава реална перспектива за развитието на страната и кои структури и движения имат деструктивна роля по отношение на левицата като цяло. Защото без силна БСП не може да има силна левица, това всички го разбират. Всяко нещо, което отслабва БСП, е проблем за лявото като цяло и за перспективата за България, за хората, които искат една социална държава. Преживели сме много, ще преживеем и това. Не възприемам Лявата алтернатива като някаква пряка заплаха за БСП.

– А движението „Социалисти XXI век“? То ще действа ли деструктивно вътре в БСП?
– Техните заявки са, че те са част от партията и с това, което правят, искат да помогнат за идейното развитие на БСП. Искам да им вярвам. В същото време някои от нещата, които чухме и самият факт, че това движение възниква точно сега – на прага на предстоящите избори, е зле премерена стъпка, ако наистина искат да помогнат.

– Защо?
– Защото независимо от заявките, че остават в БСП, че искат да помогнат за промяната в партията, усещането сред нашите членове и симпатизанти е за разцепление. Или трябва да променят своя подход и тактика, или да кажат, че се цели едно, а се прави друго. Там са опитни хора, не вярвам, че не разбират, че когато се обявява такова движение на прага на изборите, това не може да не окаже демотивиращо влияние върху част от симпатизантите на партията. Ще се опитаме да преодолеем това. Ръководството на партията, в частност председателят Корнелия Нинова, подходи позитивно към тази инициатива. Искам да подчертая, че голяма част от критичните бележки, които прозвучаха на събирането в НДК събота (б.р. – на движението), в същия момент бяха обсъждани на заседанието на Националния съвет. Той прие план за действие, в който голяма част от нещата, за които се говори там, са отбелязани и по тях ще се работи. Затова очаквам те да участват активно и позитивно първо кампанията, а след това в идейните дискусии и реформите, които сме набелязали. А не – ние се организираме и чакаме БСП да загуби, за да атакуваме ръководството. Защото и такива неща прозвучаха.
Каквото зависи от мен като председател на щаба, ще направя, за да бъдат ангажирани в кампанията и предстоящия изборен процес.

– Защо децата на партията – Анна Пиринска, Анна Ананиева, участват в тази фракция?
– Те са част от имената. Интересното е, че като говорим за нови лица, виждаме в тази фракция, че много от „новите“ лица са деца на „старите“ лица. Но не съдя никого по това каква е фамилията му. Били са членове на Националния съвет, сега не са и вероятно търсят начин, по който тяхната дума да тежи повече. Сигурно затова го правят. Сещам се, че родителите на част от тях са били в идейните движения през 90-те години. Нищо страшно няма.

– Но това са знаци за разделение и то в предизборна кампания?
– Да, така се възприема от част от членовете и симпатизантите на партията. Затова мисля, че или е недоглеждане и недооценяване на момента, или е целенасочен опит да се внуши такова разделение. Предпочитам да вярвам в първото.

– След всичките центробежни движения БСП няма ли да тръгне по пътя на СДС?
– Всякакви аналогии са безпочвени. БСП тази година ще отбележи 130 години от създаването си. 130 години сме фактор в българската политика, ще останем такъв и занапред. Има центробежни сили, но аз виждам и засилващи се центростремителни сили – както вътре в БСП, така и в леви формации извън БСП. Очаквам в следващите месеци и години постепенно БСП да се превърне в ядрото, около което ще се създаде силна и обединена българска левица.

– Какво е усещането ви за класирането на ГЕРБ?
– Аз не съм от хората, които са склонни да се радват, че с назначаването на служебното правителство ГЕРБ окончателно са отстранени от властта. Хората с малко по-дълъг политически опит знаят, че това е трети опит – два пъти ГЕРБ са се оттегляли от властта, имало е служебни правителства и след това са се връщали отново. Сега ще бъде много – много по-трудно за тях, но не бива да ги подценяваме в никакъв случай. Фанфарите, които чуваме оттук – оттам са прибързани. Ние трябва да си свършим работата, за да не допуснем връщането на ГЕРБ във властта.

– Допускате, че отново могат да спечелят изборите?
– Аз не очаквам те да спечелят изборите, но добър резултат може да дойде по три линии.
Едната е останалите политически формации да ги подценят и да забравят, че тази кампания цели промяна на модела и отстраняване окончателно на ГЕРБ от властта, а не кампания, в която силите на промяната ще се атакуват една друга.
Вторият елемент е свързан с акумулирания огромен ресурс от страна на ГЕРБ и мобилизацията, която според мен ще настъпи при тях, за да запазят позициите си и възможностите си. Тази мобилизация ще върви от върха до долу, тъй като ГЕРБ през годините се превърна в една управляваща каста от най-високото до най-ниското равнище. Тази каста ще се опита да запази контрола си над България и разбира, че ако загуби тези избори, това е краят й. Тук вече има много личен елемент за всеки един от членовете на ГЕРБ, които под една или друга форма са си организирали живота благодарение на властта на партията ГЕРБ.
Третият елемент е дейността на служебното правителство. От една страна, доколко ще са способни да извадят реални корупционни схеми, свързани с управлението на ГЕРБ. От друга страна как ще се справят с управлението, защото видимо тактиката на ГЕРБ е да покажат, че само ГЕРБ може да управлява, само ГЕРБ може да даде стабилност и перспектива на страната.

– Но, всички виждаме, че има една умора от ГЕРБ. Това също е фактор, който не работи за тях, нали?
– Да, има една умора, една нетърпимост към ГЕРБ и лидера на ГЕРБ, виждаме опити на ГЕРБ да се промени като смени един – двама в ръководството си, но ГЕРБ е Бойко Борисов. Това, което се случи на 11 май не е промяна. ГЕРБ има шанс да се промени, да има устойчиво място в политическата система на България тогава, когато останат за по-дълго време в опозиция, когато покаже, че може да съществува с друг лидер, когато имат лидер, който може да даде различна перспектива на партията. Това не го виждаме. На тези избори избирателите са по-склонни да накажат ГЕРБ, отколкото да им дадат някакъв следващ шанс.

– Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мълчи. Това на какво го отдавате? На нова тактика?
– То и други лидери мълчат. Може би няма какво да кажат. Не мога да спекулирам защо Борисов мълчи, но така или иначе в следващите дни ГЕРБ трябва да представят своите листи. Този път водачите няма да са министри. Няма да имат медийно покритие до обяд като министри, а следобед да участват като кандидати в предизборната кампания. Няма да могат всяка сряда до обяд да раздават милиони на заседанието на кабинета като министри, а следобед да се срещат с граждани като кандидати за депутати.
Вероятно Борисов разсъждава върху тези проблеми и затова мълчи. В ГЕРБ явно има някакво объркване. Излизат обичайните говорители и се опитват да атакуват служебния кабинет и политическите си опоненти, но доста слабо. Те явно още са под стреса от 45-ото Народно събрание, където внезапно се оказаха сами срещу всички. Сигурно не е лесно да се преосмисли това, когато 10 години си мачкал всички в парламента и извън него, сега изведнъж се оказваш без този инструментариум. Това сигурно е голям шок за Борисов и за ръководството на партията.

– Допускате ли, че „Има такъв народ“ може да бъде първа политическа сила?
– Както видяхме на последните избори – всичко е възможно. Хората могат да ни изненадат. Но в ситуацията на бързо променяща се среда, ще е прибързано да се отписва БСП като победител в тези избори. Първото място ще се реши между трите формации БСП, ГЕРБ и ИТН и не е изключено резултатите да са почти изравнени. Ние нямаме усещането – като партия, като щаб, като ръководство, че се борим от трети да станем втори. Във всяка кампания се стремим към първото място и имаме обективни възможности това да се случи. ИТН изиграха добре картите си на предишните избори с мълчанието си. Неучастието им като една нова формация, от която хората очакваха чудодейни неща, чудодейни депутати, които ще направят велики неща, помогна за резултата им през април. Българските граждани обаче подходиха много мъдро, защото не дадоха превес на никого в предишния парламент и сякаш организираха един оглед на всяка една от тези формации – кой какъв е, какво представлява, за какво се бори. И според мен ИТН не се справиха добре като втора формация, която беше разглеждана като победител от хората.

– И могат сега да бъдат наказани?
– Да, те нито успяха да установят някакъв диалог с останалите формации на промяната, нито успяха да наложат някакъв смислен дневен ред. Не се опитаха. Това, за което се бореха се случи, но частично – промяна в Изборния кодекс. Това свършиха в парламента. Доколкото председателят на парламента беше от тази политическа сила, очакванията бяха ИТН да организира нещо смислено в този парламент. Не се получи. Изявите на водещите лица също не бяха убедителни.
А в тази кампания те не се явяват като новата чудодейна сила, а като част от системните партии – колкото и да не им се иска. Така че част от ореола на ИТН със сигурност беше накърнен.

– А мълчанието „злато“ ли е в тази ситуация?
– В тази среда мълчанието продължава. Но, ако имаш претенцията да си предизвикал нови избори, в които искаш по-голяма подкрепа, трябва да кажеш за какво я искаш тази подкрепа. Трябва да им е ясно, че изчегъртването на ГЕРБ е благородна кауза, но тя е крайно недостатъчна, за да убеди повече хора да подкрепят тази формация. Каква е тяхната политика, какви са техните приоритети – към днешна дата не го знаем. Аз не очаквам ИТН да увеличи подкрепата си, имам даже очакванията, че може и да се свие на тези избори.

– Отчитате ли, че ако ситуацията е патова в следващия парламент, ще се наложат драстични компромиси? В Плана за действие няма „червени линии“, които не бихте преминали.
– Това са въпроси, които ще се решават, ако се стигне до тях. Няма как в нашия План за действие да заложим неща, които са въпрос на решение на Националния съвет след изборите. Няма да променяме нашата платформа, не можем и няма да правим компромис с нашата политическа програма.

– С които партии не бихте се коалирали?
– Категорично – с ГЕРБ! Тази страница е затворена. Трябва и някои от вътрешнопартийните критици да са го осъзнали и разбрали. Защото до последно се внушаваше как въпреки всичко накрая БСП и ГЕРБ ще направят правителство. Няма такава възможност. БСП търси дълбока промяна, устойчива промяна. Няма как да сменяш един модел заедно с хората, които са го създали. А що се отнася до другото – нека да видим кой ще бъде в следващия парламент, как ще ни подредят хората. Преди предишната кампания ние заявихме, че за евентуално коалиране ще питаме членовете си, тази формула няма да я променяме. Нека да видим какви ще бъдат резултатите и тогава ще се обърнем към партията. Ако се окаже, че ние сме тези, които ще имат водеща роля в следващото правителство, ще проведем разговори и след това ще питаме партията склонна ли е да влезем в коалиция.

– Възможно ли е да прекрачите червени линии?
– БСП е партия на принципите и няма как да правим безпринципни компромиси заради участие във властта. Участие във властта е възможно, ако имаме гаранции, че основна част от нашата програма може да бъде реализирана. Но отсега трябва да кажем, че партиите трябва да имат по-голяма готовност за диалог. Не може всеки, на когото не му харесва резултатът от изборите, да се стреми веднага към нови избори. Не случайно парламентарният цикъл е четиригодишен. Този път трябва да се направи усилие да се сформира стабилно управляващо мнозинство на промяната, което да си поеме функциите. В момента страната е в преход, който изисква много мъдрост и опит. Тези, които си мислят, че тази промяна може да бъде реализирана без БСП, бъркат и трябва отсега да го знаят.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com