Корнелия Нинова: Срещата бе за честни избори, не за коалиции – нито предизборни, нито следизборни

Share This:


БСП внесе промени в Изборния кодекс за изчистване на изборните списъци и видеонаблюдение
Обединяваме усилията си с извънпарламентарните партии и НПО, за да гарантираме на гражданите сигурност, че гласът им ще бъде отчетен така, както е даден, категорична е лидерът на левицата

В днешната среща за честни избори не става въпрос нито за предизборни, нито за следизборни коалиции, категорична бе лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с 12 извънпарламентарни партии. Нинова увери, че става въпрос за обединение за честни избори.

Във вторник Нинова инициира серия от срещи с НПО и извънпарламентарни партии с една цел – общ фронт за честни избори.

Пред медиите Корнелия Нинова обяви, че левицата е внесла промени в Изборния кодекс за изчистване на изборните списъци и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

“Предложенията са две: изчистване на списъците от мъртви души чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Вече е факт това предложение като промяна в Изборния кодекс. Разписали сме го така: предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден”, допълни Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова отговори и на въпрос дали БСП се отказва да настоява за гласуване по пощата. “Гласуването по пощата за нас е възможно едва след приемане на активна регистрация, което вече сме предложили в парламента”, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП бе запитана и как реално ще стане паралелното преброяване.
“Нашите представители в комисиите имат достъп до протоколите. Ние го правим години наред. Още вечерта след като приключи преброяването, имаме информация от нашите представители. Имаме огромен организационен отдел, който обобщава данните от цялата страна”, изтъкна още тя.

Попитана какви са притесненията на БСП, че изборите няма да са честни, Нинова отговори: “Практиката и картините, които сме виждали от вашите екрани и от вашите микрофони”.

Дори и с различни програми и идеологически да сме различни може да ни обедини надпартийната ценност – честност на изборите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”.


“Днес е първата среща с 12 извънпарламентарни партии и граждански сдружения. Поканихме ги на тези срещи, за да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани сигурност, спокойствие на изборите, да им дадем гаранции, че гласът им ще бъде отчетен така, както е даден, за когото те предпочитат. Да им гарантираме свобода на изразяването на изборите без страх, без натиск върху тях. Ние като най-голяма опозиционна партия, имаме структури в цялата страна, както знаете. Като парламентарно представена опозиционна партия имаме членове в секционните избирателни комисии. Нещо, което извънпарламентарните опозиционни партии нямат. Ние предлагаме този организационен и човешки потенциал да бъде обединен с техните усилия за застъпници, за наблюдатели, в обмен на информация и в обединение да направим паралелно преброяване. Досега заявка са потвърдили 20 извънпарламентарни и 10 граждански сдружения. След пресконференцията дойдоха и други желаещи, които ние не бяхме предвидили.

Тя допълни, че вероятно срещите ще станат повече. По думите й те се правят на части с по 10-15, за да не се нарушава заповедта на министъра на здравеопазването.
Корнелия Нинова обясни, че още не са отправили конкретни писмени покани и поясни, че идеята е първо да минат първите срещи.

Очаквайте подробности!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com