Корнелия Нинова: Разумно е да има стабилно правителство, което да предприеме спешни действия за справяне с кризата

Share This:


Нужна е актуализация на бюджета за допълнителни антикризисни мерки, защото сегашните изтичат

„Разумното за страната е да се направи правителство. Очакванията са към г-н Трифонов като втора политическа сила в парламента. Има няколко аргумента за това. Може би най-силните такива са социалните и икономическите антикризисни мерки, които трябва да се вземат, особено засилени в последните дни от тревожните данни за покачване на цените, поскъпването на газа с 16%, поисканото увеличение на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови елементи към досегашните проблеми с кризата, за нас това е първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„В петък имахме среща с работодателски и синдикални организации – заедно – за пръв път ги виждам така единни. Абсолютно единни бяха, че на България й е нужна стабилност, сигурно управление и бързи антикризисни мерки за спасяване на икономиката, домакинствата, хората на труда. За нас това минава през актуализация на бюджета, защото досегашните мерки изтичат. За да се заложат допълнителни мерки и тяхното финансиране, това трябва да стане по законовия и правов ред в една парламентарна република – през парламента“, посочи тя.

Според лидера на БСП стабилно правителство е необходимо и заради Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е изпратен от досегашното правителство до Брюксел в окончателен вариант, а срокът за това изтича на 30 април. Нинова припомни, че от парламентарната група на „БСП за България“ има конкретни предложения по него и са настоявали той да бъде разглеждан в парламента няколко месеца преди изборите, но от ГЕРБ са отказали.

„На срещата с работодателите и синдикатите постигнахме абсолютно единодушие Народното събрание да приеме решение, с което да задължи правителството на Борисов в оставка да внесе Плана за възстановяване и устойчивост такъв, какъвто е – с пълното съзнание, че той има много пропуски и слабости и може да бъде много по-добър – за да спазим срока и България в най-кратко време да получи тези средства за възстановяване от кризата. А в разговорите с Брюксел да се остави една отворена врата за допълнителни предложения и подобрения, за което има възможност“, каза още по темата Корнелия Нинова.

Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП ще предложи промени в Изборния кодекс между първо и второ четене. По думите на Нинова левицата е подкрепила на първо четене Изборния кодекс на „Има такъв народ“, защото в него са заложени и част от предложените от БСП политики  като видеонаблюдението, активната регистрация и машинното гласуване.

„Що се отнася до електронното гласуване и гласуването по пощата, държавата ни не е готова за такава сериозна реформа. Ето, все още  нямаме електронно правителство, а за да се пристъпи към гласуване по пощата, трябва първо да се изчистят списъците от „мъртвите души“. А ако сега се правят предсрочни избори, дори няма време да се осъществят тези реформи“, посочи Нинова.

„Ние 4 години искаме разграждане на модела на управление на ГЕРБ. През тези години бяхме категорична опозиция, внасяхме 5 вота на недоверие, направихме над 1 300 алтернативни предложения на законите на ГЕРБ. Ако погледнете във времето, ние сме единствената партия, която по никакъв начин не е подкрепяла или договаряла каквато и да е помощ от ГЕРБ или някаква колаборация. Това ни прави автентична опозиция и никак не ни е трудно да следваме такава линия, която е принципна. Мисля, че беше принципно и отношението ни към мораториума. Ако искаш да разграждаш този модел, то трябва да си отвориш очите, че в момента той се окопава във властта за следващите 5 години. Нищо по-логично нямаше от това, новите политически субекти, които искаха промяната, да подкрепят това наше предложение. Що се отнася до другата част на пленарната зала, към ГЕРБ също сме последователни в нашите действия“, коментира Корнелия Нинова.

Председателят на БСП заяви още, че Бойко Борисов е разбил доста партии и е наложил практиката да си купува депутати от други формации през последните 11 години като част от неговия порочен модел на управление.

„През 4-те години откакто съм председател, той не спря да опитва да прави това и в БСП. Е, не му се получи. Имаме факти за договорки с вътрешната опозиция – на обществени поръчки, на едни десетки милиони за една дупка във Варна и т.н. Това няма как да стане с БСП. Тази линия на политика – на безкомпромисни действия срещу задкулисието – беше препотвърдена на прекия избор от над 80% от членовете на БСП“, подчерта Корнелия Нинова.

По повод грешките, които левицата е допуснала на парламентарните избори, Нинова посочи, че те са установени и могат да бъдат отстранени за следващите избори. По темата тя заяви още: „Има и такива, които са обективни и извън нас, за които обаче трябва да намерим диалог и общ език с всички парламентарни партии, защото касаят промени в законодателство. Имам предвид бруталното купуване на гласове, корпоративния вот, натиск върху администрацията, подправени протоколи. Това са факти, които са изнасяни много пъти, но трябват решителни действия да го спрем и това вече не зависи само от БСП. Част от тези действия са машинното гласуване, активната регистрация и видеонаблюдението на изборите. Другият обективен фактор за резултата на БСП на изборите е пандемията. Всички социолози и политолози считат, че част от нашите по-възрастни избиратели не са излезли да гласуват заради страх от заразяване.“

За отношенията на БСП с президентската институция Нинова бе категорична: „Те не са такива, каквито бяха представяни, манипулирани и внушавани – че едва ли не водим страшна война. Това беше изкуствено създаден въпрос, за да се удари БСП по времето на предизборната кампания. Ние бяхме принципни и последователни. Казахме, че веднага след парламентарните избори ще изразим подкрепа, защото по време на избори за депутати не се правят номинации за президент и вицепрезидент.“

Корнелия Нинова коментира още, че процедурата по връчване на трети мандат е изключително и само в правомощията на президента Радев и ако той бъде връчен на БСП, партията ще свика заседание на Националния съвет, на което ще се реши как ще процедира.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com