Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има, тя е необходима (ВИДЕО)

Share This:


Националният съвет ме упълномощи да водя преговори, явяваме се като “БСП за България”, заяви лидерът на БСП

Голяма лява коалиция ще има, тя е необходима, заяви на пресконференция на “Позитано” 20 председателят на БСП Корнелия Нинова.

“Тя не е лесна, но е необходима за България”, добави лидерът на БСП.
Националният съвет ме упълномощи да водя преговори, заяви лидерът на БСП.

Нинова каза, че коалицията ще се яви под името “БСП за България”, в нея остават и досегашните партньори на БСП.

В най-висока степен на готовност за широка лява коалиция сме с “АБВ, “Движение” 21 и “Нормална България”, каза Нинова.

Утре ще бъдат подписани договори с АБВ и с “Нормална държава” на Георги Кадиев, разговорите с “Движение 21” на Татяна Дончева продължават. Съюзниците ще се явят с общи листи на 11 юли.

“На тези избори ще се явим във формата “БСП за България”. Ще се регистрираме с това име в Централната избирателна комисия на 26 май. Сегашният формат на коалиция “БСП за България” се запазва, т.е. досегашните ни партньори остават такива. Към формата “БСП за България” ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа за правене на общи политики с партиите, с които разговаряме, с които сме готови и с тези, които предстои да проведем разговори”, бяха точните думи на лидера на БСП.

“Потърсих лидерите на тези и не само на тези партии. Казвам ви, че разговорите продължават и с други партии, чиито имена днес няма да обявя. Проведохме многократни срещи с трите формации. На първо място изчистихме общите си политики. Всяка от нашите формации представи платформата си, програмата си. Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси”, поясни Нинова.

Нинова каза, че в момента коалицията е за тези избори, но в предварителното споразумение е казано, че тя може да продължи и за следващи.

Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в листите, не желаят, но ще дадат представители на АБВ, каза още Корнелия Нинова. И добави, че е разговаряла и с двамата.

С Мая Манолова опитахме няколко пъти преди изборите, но от “Изправи се! Мутри вън!” бяхме определени като статукво, сега не преговаряме с Манолова, каза в отговор на журналистически въпрос Нинова.

„С голяма увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до много по-добър резултат за партиите вляво и ще даде възможност за промяна на политиките. Отваря и широка врата за едно ляво-центристко управление”, категорична бе лидерът на БСП.

„България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво-център. Животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП не винаги успяват да влязат в парламента и хората, които са гласували за тях не се чувстват представени“, каза още Нинова.

„Всяка от партиите представи програмата и платформата си. Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси”, уточни Нинова.

Не сме разговаряли с Жан Виденов, а съобщенията, че ще подкрепим Георги Първанов за президент са интрига, опит да се вбие клин между нас и президента Радев, отговори категорично на журналистически въпрос Корнелия Нинова.

Голямата лява коалиция ще бъде готова до вторник, когато е заседанието на червения пленум. На 26 май изтича срокът, в който партиите и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК за вота на 11 юли.
Припомняме, че Нинова води от десетина дни преговори за съставяне на нов съюз с “Движение 21” на Татяна Дончева, АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, както и с “Нормална България” на Георги Кадиев за общо явяване на предстоящите парламентарни избори на 11-и юли.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com