Корнелия Нинова: БСП следва своя дневен ред, своята програма и своите обещания в интерес на хората, а не на някой друг

Share This:


Не сме празен чек, който всеки да ползва, както намери за добре. Ние сме последователни и принципни в това Народно събрание, имаме приоритети и ги следваме, независимо от това коя друга парламентарна група как гласува, каза още лидерът на БСП от парламентарната трибуна в декларация, в която се обърна към всички българи

Декларация от името на парламентарната група на БСП

Уважаеми български граждани,

вчера се случиха събития, които дадоха повод за различни интерпретации. Сутринта парламентарната група на “БСП за България” не подкрепихме дневния ред и веднага бяхме определени като статукво, лошо задкулисие, новата тройна коалиция  между ДПС, ГЕРБ, БСП, които спират пътя на прогреса.

След обяд гласувахме заедно с “Демократична България” промяната в Съдебната система и закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура и веднага бяхме определени като “новото ОФ”, “БСП и соросоидите прикриват престъпниците” и според това кой е по-креслив такова впечатление оставаше у вас, уважаеми българи.

Мнозина се питаха къде е и коя е БСП в тази достатъчно сложна ситуация. Разбира се, всеки може да има собствено мнение. Но никой не може да има собствени факти. Те са едни и същи.  БСП сме единствените в този парламент, които не се отметнахме от това, което правим четири години и което обещахме преди изборите.

Първо, наш приоритет е здравната криза, доходите, бедността, запазване на работни места, защита на правата на хората на труда, помощ на икономиката и внесохме тези закони. Те не бяха включени в дневния ред и затова не го подкрепихме.

Второ, разграждане модела на „Борисов“. Внесохме Закон за публичните финанси, за да се спре безразборното харчене на парите от джипа. Този закон не се гледа до ден днешен.

Трето, ред и правила в държавата, и връщане на парламентаризма. Тези наши предложения трябва да станат чрез актуализация на бюджета, за да има пари за пенсии, заплати, образование и здравеопазване. Това наше предложение също не се гледа.

Закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура са наши приоритети поне от 3 години. Припомням, че ние бяхме против още при създаването им и сме на тази позиция и до ден днешен, и затова и вчера гласувахме така.

Гласували сме, но и „Демократична България“ гласували така. Тяхна си работа!

Ние следваме нашия дневен ред, нашата програма и нашите обещания. И какво се случи – оказа се, че може след вчерашната ни реакция социалните ни закони ще бъдат включени и разгледани на следващото заседание на бюджетната комисия. На него ще присъства министърът на финансите и ще бъдат обсъждани тези теми. Защо трябваше да стигаме дотук, за да започне парламентът да работи по най-важните приоритети – не за партийните интереси, а за тези на хората и на държавата. Ние няма да следваме сляпо нито новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото те да са промяната. Нито ГЕРБ, защото те са олицетворение на задкулисието и модела, срещу който се борим 4 години, нито ДПС, които смятат, че могат да дърпат конците, както решат. БСП не сме празен чек, който всеки да ползва, както намери за добре. БСП сме последователни и принципни в това Народно събрание, имаме приоритети и ги следваме, независимо от това коя друга парламентарна група как гласува. Тези приоритети са: разграждане на модела “Борисов” докрай; мерки за хората и за икономиката; ред и правила в държавата; Изборен кодекс за прозрачен и честен процес.

Всеки, който има нужда от нашата подкрепа е добре дошъл да я обсъдим в разумен диалог. Който няма нужда от нашата подкрепа, да следва своя дневен ред, но нека да знае, че няма да позволим това да става на гърба на БСП, за сметка на БСП и на хората, които ни следват.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com