ЕС обсъжда премахване на предварително инсталираните приложения в новите смартфони

Share This:


EC винаги са давали приоритет на личните права и свободи на гражданите, особено когато става въпрос за технологиите. Регулациите сред държавите-членки стават все по-стриктни и вече доведоха до сериозни глоби за водещи IT гиганти. Антитръстовите органи най-често разследват Google, Facebook и другите компании заради нелоялните бизнес практики и неправомерно споделяне на личните данни на потребителите.

Digital Markets Act представлява една от последните инициативи, с която ЕС ще се опита да регулира цифровите пазари на континента. Реалните обсъждания на залегналите принципи в документа вече започнаха. Дискусиите все повече фокусират вниманието към дългогодишната практика на водещите производители на смартфони да предлагат голям брой предварително инсталирани приложения.

Идеята е да се въведат нови мерки, с които да се ограничи възможността на компании от ранга на Google, Apple, Facebook и Amazon да наложат своята монополна позиция, ограничавайки крайния потребител при избора на мобилни приложения. Предложенията на Европейската комисия (ЕК) опитват да намерят трудния баланс между интересите на производителите и гражданите.

Създателят на швейцарската компания Proton, която разработва криптираната услуга за електронна поща Protonmail смята, че не се обръща достатъчно внимание на собствениците на смартфони. Неговото мнение е, че в 95% от случаите потребителите не променят настройките по подразбиране на своите устройства. Той твърди, че Google и Apple прекрасно знаят това и се възползват по най-добър начин в Android и iOS.

От една страна преинсталираният софтуер може да крие рискове за сигурността, но от друга да увеличи рекламните приходи на компаниите. Google плащат милиарди долари всяка година, за да бъдат браузър по подразбиране в iPhone. Това им осигурява достъп до всички заявки на собствениците на устройствата, включително и на личните им данни.

Европейски депутати подканят въвеждането на по-строги правила за поддържане на онлайн конкуренцията, която да отговаря на най-високите критерии за сигурност и прозрачност. Премахването на системата за предварително инсталирани приложения е само стъпка напред за предоставянето на повече свобода на потребителите в ЕС при работа с мобилни услуги.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com