DW: Случването на доброто също е възможно

Share This:


Сред потока от лоши новини напоследък е забележима и една изненадващо добра: българският туризъм се обновява. Макар да не се е отърсил още от пороците си, промените са налице. И те са осезаеми, коментира пред “Дойче веле” Мирела Иванова.
В жаркото обществено и политическо лято, в амока на насилието от новините, които ни заливат от сутрин до вечер, българският туризъм също се опитва да се вгради като новина. Отбелязва се притока на повече туристи по големите черноморски курорти, планинските и балнеолечебни центрове почти отсъстват от статистиките и изявления, а малките черноморски градчета с техния характерен облик сякаш изобщо не са на фокус.
Обсесията да се говори за туризма само през негативното и проблемите изглежда размества истинската и конкретна картина. Защото отвъд презастрояването, диктата на мутрите тук и там и все още трудното поддържане на чистотата по плажовете и публичните места, съществува и друго измерение: видимо например и в Царево, и в Созопол, и Поморие. Промените са налице, безброят от летуващи – също. Изборът да се почива със семейството не в голям анонимен комплекс, а сред неповторима градска атмосфера вече е направен не само от завръщащите се руски граждани, но и от полски, чешки и немски туристи.

Картини от новото българско лято

Очевидно е, че и градските управи се стараят да предложат нови възможности за спокойна семейната почивка. Обновени крайбрежни алеи, забавления за децата, достъпни и добре организирани екскурзии с корабчета и различни фестивали и културни начинания привличат все повече летовници.
През това лято бях изумена от постигнатото в Поморие, например: тук съвсем предвидливо във възможностите за почивка отново се включват и характерните за града балнеолечебни процедури с кал и луга, поставя се акцент на престижното от десетилетия местно винопроизводство с фестивал на виното, интерес представлява и добре поддържания и атрактивен музей на солта.
Възстановен е амфитеатърът на Яворовите скали, който работи и като лятно кино, и като лятна сцена за културни празници. По реконструираната и великолепна крайбрежна алея вече са поставени и скални късове с издълбани в тях стихове на поета Яворов, чийто кратък, но ярък творчески престой дава специален облик и статут на днешното Поморие и някогашно Анхиало. Неслучайно вече 58 години тук се провеждат и много посещаваните Яворови дни, впечатляваща традиция за бързопреходното ни време и страстно късопаметство.

Как ще логнем дух в логото?

В една от най-жарките юлски привечери, седнала на маса в ресторанта на кея, наблюдавах цялата обща приповдигнатост на мястото. Виждах безкрая на морето и виждах как преоблечени като морски пътешественици и пирати млади екскурзоводи разхождат големи групи туристи, настаняват ги в круизните корабчета, как широката главна улица и заведенията в нея и наоколо започват да се пълнят и сякаш да пулсират, чувах реч на множество езици и си давах сметка, че във въздуха на тая завладяваща лятна поморийска вечер се съдържа и трепти и нещо раблезианско, и нещо патриархално едновременно, духът на незабравимата лятната почивка, да речем.
Не зная как този дух ще присъства в поредното, ново туристическо лого на страната ни, за което пак ще се обявява конкурс, но духът го има. Много ни се иска, разбира се, да е на все повече места.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com