DW: Какво ще ни донесе 2016 година?

Share This:


Европа се раздели с една вълнуваща година. Новата обаче няма да бъде изпълнена с по-малко вълнения и напрежения. Ето какво се очертава да ни занимава през 2016 година, коментира Ф. Таубе пред “Дойче веле”.
Над един милион бежанци дойдоха само в Германия през 2015 година. Войни бушуват в Сирия, Ирак и на африканския континент. Войни, които обръщат хората в бягство.
Миграционната политика ще бъде основна тема и огромно предизвикателство за Европа и през 2016 година. Как да бъдат разпределени пристигащите бежанци сред отделните страни-членки на ЕС? Как да бъдат интегрирани бежанците? И как ще функционира миграционната политика при всичките вътрешни проблеми в ЕС, където все повече деснопопулистки партии са във възход – във Франция, Полша и Унгария? Все въпроси, на които засега ЕС няма отговор. Нидерландците и словаците, които ще председателстват последователно ЕС, ще се опитат да помогнат за намирането на отговори на тези въпроси.
Икономическото положение на Гърция остава сериозна тема и през 2016 година. Страните от еврозоната одобриха третия помощен пакет за Атина и поставиха строги условия. Правителството на премиера Ципрас вече задвижи някои реформи, а кредиторите изразяват предпазлив оптимизъм за 2016 година.

Избори и среща на върха на НАТО

През септември Европа ще насочи поглед към Източна Европа и парламентарните избори в Русия. Много опозиционни групи искат да се обединят срещу Путин и да влязат в Държавната Дума. Сред тях е и партията на блогъра Алексей Навални.
Европа ще наблюдава внимателно и изборите в Украйна, тъй като все още не е преодоляна кризата около анексията на Крим и преди всичко в Донбас. Темата за Украйна ще доминира и срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава. Основнвото предизвикателство, с което ще се занимава форумът, е обединяване на различните интереси вътре в Алианса. Източноевропейските партньори на НАТО, като домакинът на срещата Полша например, искат по-стриктна отбранителна политика и политика на възпиране срещу Русия. САЩ са заинтересувани от запазването на единството в Алианса. Южните страни-членки като Турция искат да предотвратят фокусирането на НАТО само върху Изтока. И това е разбираемо в контекста на геополитическото положение на Турция като съсед на Сирия и Ирак.

Полша – център на внимание

Ето че стигнахме и до пъстрите теми, които ще доминират в Европа през 2016 година.
В Полша предстоят две големи събития. Вроцлав е културна столица на Европа за 2016 година. Градът на Одер очаква посетителите си с много нововъведения, сред които се откроява новопостроеният Национален музикален център. Младите католици могат да съчетаят посещението си във Вроцлев с посещение в Краков, където през последната седмица на юли ще се проведе 31-ят световен ден на католическата младеж.
Стокхолм пък ще бъде домакин на песенния конкурс “Евровизия 2016”. След едногодишно отсъствие, заради политическата криза, Украйна се завръща на сцената.
Светът на науката пък ще отправи поглед към небето на 14 март 2016 година. На тази дата стартира дългоочакваната руско-европейска космическа мисия “Екзо-Марс”.

Европейско по футбол под знака на сигурността

От 10 юни до 10 юли Франция ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол. Всички говорят със суперлативи за турнира. За първи път 24 европейски национални единайсеторки ще спорят за титлата. След атентатите от 13 ноември 2015 година обаче, футболът сега ще бъде подчинен на сигурността. Финалът ще се играе на “Стад дьо Франс” в Сен Дени, който също беше мишена на терористите.
Домакините са изправени пред сериозно предзивикателство – те не бива да позволяват мерките за сигурност да засенчат спортните аспекти. От футболна гледна точка се очертава напрегната битка за титлата. Световните шампиони от Германия и домакините от Франция са смятани за големите фаворити.
Значи спокойно можем да кажем: Добре дошла, 2016!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com