DW: Звезден миг за Кремъл


Тази публикация е прочетена 1061 пъти!

Във Вашингтон руският външен министър Лавров трудно прикриваше своята насмешка. Политическият хаос, сътворен от Тръмп и неговите хора, е нещо, за което Кремъл преди е можел само да си мечтае.
Коментар на М. Сорич пред “Дойче веле”:
Последното, от което се нуждае Доналд Тръмп в момента, са успехи в преговорите с Русия. Бедна ни е фантазията да си представим какво ще се случи, ако Москва и Вашингтон вземат, че се разберат за примирие в Сирия, или пък намерят решение за бъдещето на Украйна! Всяка евентуална среща между Тръмп и руския президент Владимир Путин тъй или иначе би събудила нови подозрения сред демократите и голяма част от републиканците в Конгреса. С други думи, Тръмп ще трябва да моли Москва за повечко търпение, преди да настъпи часът на новото разведряване.
Никой не разбира това по-добре от руския външен министър Сергей Лавров. 67-годишният дипломат е преживял възхода и падението на мнозина американски политици. Но хаос като днешния във Вашингтон Лавров едва ли е виждал досега. Американските политици се занимават почти само със себе си. За всички големият въпрос в момента гласи: дали (и ако да – в каква степен) Кремъл е оказал влияние върху изхода от президентските избори в САЩ? След като беше освободен директорът на ФБР Джеймс Коми, това разследване ще се проточи навярно с години.
Ако през 2016 г. руското правителство наистина е възнамерявало да ограничи дееспособността на единствената оцеляла световна сила, то успехът безспорно е налице. Демократите са изпълнени с недоверие към Тръмп – и то в степен, която е невиждана в по-новата американската история. В резултат от това в Конгреса няма мнозинство за приемането на много важни закони, например – за данъчната реформа. Още повече, че и републиканците не са единни. Те наистина контролират и Конгреса, и Белия дом, но очевидно нямат сили за ново политическо начало след годините под управлението на Обама. Маната на недоверието е покрила цял Вашингтон.

Кремъл едва ли е можел да мечтае за нещо по-хубаво

От гледна точка на Кремъл това са добри новини. Какво по-хубаво може да си пожелае Путин от това главният му противник да бъде отслабен и парализиран? По време на визитата си във Вашингтон руският външен министър едва успяваше да прикрие радостта си. На пресконференцията си той на няколко пъти избухваше в смях, когато питаха за ролята на Русия в американската предизборна борба. Лавров се чувстваше безкрайно уверен и говореше свободно, без записки. Той представи Русия като държава, която е в състояние като равен с равен да обсъжда със САЩ международните проблеми: положението в Сирия, в Афганистан, в Украйна.
Лавров е външен министър от 2004 година. Преди това в продължение на 10 години представяше страната си в ООН. Сега този много опитен дипломат се натъква на политическите новаци в Белия дом. След завръщането си в Москва Лавров навярно ще докладва, че Тръмп няма намерение да вдига западните санкции срещу Русия – главно по вътрешно-политически причини. Но и няма да подкрепи налагането на нови, по-строги санкции.
В момента сякаш е настъпил звездния политически миг на Кремъл. Русия организира нови мирни преговори за Близкия изток и кани САЩ за участие в тях – а не обратното, както е било винаги досега. Русия преговаря с талибаните в Афганистан за бъдещето на страната, докато коалицията в Кабул, която поддържат Съединените щати, е в отстъпление. И дори ако сраженията в Близкия изток продължат още, Русия пак ще има полза. Близо 7000 руски граждани, предимно кавказци, се бият на страната на ислямистите в Сирия и в региона, а Москва няма никакъв интерес тези хора да се завърнат у дома, за да правят там атентати. Още повече, че в Русия предстоят президентски избори през 2018.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com