DW: Евтиният петрол – отрова за борсите?

Share This:


Напоследък се твърди, че ниската цена на петрола е виновна и за падащите курсове на акциите. Досега беше точно обратното. Какво всъщност става, пита в коментар за “Дойче веле” Крис Котрел?
Преди няколко дни цената за барел суров петрол за първи път от 12 години насам временно падна под 30 долара. Едновременно с това спаднаха и най-важните борсови индекси. Евтиният петрол в последно време изнервя голяма част от инвеститорите. По принцип цените на петрола и борсовите индекси много рядко се движат в съзвучие. В повечето случаи, когато едните падат, другите се повишават или остават непроменени. Изключение правят, разбира се, акциите на петролните компании. Тяхната стойност се понижава или покачва едновременно с цената на суровия петрол.
“Големите борсови индикатори обхващат цените на множество акции от енергийния сектор”, казва анализаторът на лондонската търговска къща City Index Фауад Разагджава. Според него, цената на петрола и борсовите индекси сега се движат паралелно поради резкия спад на петролните цени през миналата година. “Този спад затормози и другите суровинни пазари”, казва той.

Петрол – много, а търсене няма

Саудитска Арабия и някои други страни от ОПЕК се надяват, че ниската цена на петрола ще им позволи да запазят пазарните си дялове и да изтласкат от пазара американските си конкуренти, добиващи шистов газ. Известно е, че скъпата технология на фракинга се изплаща само при определено ниво на цените на петрола. Независимо, че цените и сега са твърде ниски, държавите от ОПЕК не намалиха количествата на добивания петрол. Конюнктурата в най-големия потребител на петрол в света – Китай – също натиска цените надолу. Тъй като икономиката там не расте с предишните темпове, намалява и търсенето.
„Това развитие изплаши сериозно пазарите на суров петрол и други суровини, защото растящото търсене в Китай е важно условие за един уравновесен петролен пазар”, казва Спенсър Уелч, ръководител на анализаторския отдел в консултантската компания IHS. Той е убеден, че търсенето на петрол в Китай през тази година ще нарасне средно с 350 000 барела дневно спрямо предходната година. Експертите от IHS прогнозират, че пазарът на петрол ще се възстанови през третото тримесечие на 2016 година и че до края на годината цената за барел суров петрол отново ще достигне ниво от 50 долара.

Драматични последици

През последните 18 месеца петролът загуби близо 70% от предишната си стойност. Това се отразява тежко на страните, добиващи петрол. Бахрейн и Оман, които членуват в Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ обявиха, че съкращават държавните субсидии за бензина. В резултат на това цените на бензина в Бахрейн скочиха с 60%. В Оман, където промяната влиза в сила днес /15.1. 2016/, се очаква повишение на цените с 33%.
През тази година Русия смята да съкрати държавните си разходи с десет на сто, защото намалелите приходи от износа на петрол и природен газ отвориха големи пробойни в държавния бюджет. В проектобюджета за тази година руското правителство беше заложило средна цена на петрола от 50 долара за барел. Британският енергиен концерн BP обяви, че през идните две години ще съкрати 4 000 работни места в петролодобива и развойната дейност. По този начин фирмата се надява да запази своята конкурентоспособност и мощ, се казва в изявление на Марк Томас, отговарящ за дейността на фирмата в региона на Балтийско море.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com