DW: Бразилия без Дилма

Share This:


Милиони бразилци жадуваха за отстраняването на Дилма Русеф. Сега мечтата им се сбъдна. Те обаче трябва да знаят, че и без Русеф в близко бъдеще няма да заживеят по-добре. Коментар на Франсиз Франца в “Дойче веле”.
Най-малко 100 милиона бразилци празнуваха началото на процедурата по импийчмънт и суспендирането на държавния глава: от 12 май, 2016година, Дилма Русеф не е президент на Бразилия. Много от сънародниците й жадуваха за този момент още от 1 януари 2015 – деня, в който Русеф започна втория си президентски мандат.
Според социологическите проучвания, 61 процента от бразилците, одобряващи импийчмънта, определят отстраняването на Русеф като победа. След като отмине еуфорията обаче ще дойде ред на отрезвяването – под формата на тежък махмурлук. Бразилците ще усетят, че все още се намират в епицентъра на икономическа криза – с висока безработица и инфлация. Те ще трябва да признаят, че страната им има спешна нужда от реформа на политическата, финансовата и социалната система. И сигурно ще забележат, че всички тези реформи трябва да бъдат гласувани от един Конгрес, в който 60 процента от членовете му си имат работа с правосъдието. Защото повечето от тях са обвинени в корупция.

Нищо ново под слънцето

Бразилия вече е в ръцете на досегашния вицепрезидент Мишел Темер. Неговият имидж обаче не е по-добър от този на Дилма Русеф. Освен със собствената си непопулярност, той ще трябва да се бори с още един проблем – опозицията на Партията на труда на Дилма Русеф. Тя е третата по сила в камарата на депутатите, втора по сила в Сената и поставя легитимността на новото правителство под въпрос. Партията на труда ще направи всичко възможно, за да блокира политическия курс на новия президент. В този смисъл – нищо ново в бразилската политика.
Знае се, че Мишел Темер може да управлява страната между шест месеца и две години и половина – в зависимост от продължителността на процедурата по импийчмънт срещу Дилма Русеф. Знае се също така, че той не иска да се кандидатира за изборите през 2018 година. Но дори и да искаше, няма да може, защото след встъпването му в длъжност като вицепрезидент той получи забрана за заемане на други политически постове за срок от 8 години. Забраната му бе наложена заради установени нередности около дарителска кампания по време на последните избори. Той обаче имаше правото да заеме освободения от Дилма Русеф пост, тъй като досега е бил вицепрезидент. Впрочем знае се, че на евентуални избори за него биха гласували едва два процента от избирателите.

Какво означава всичко това?

Очевидно е, че на власт идва един политик с минимална популярност и ограничен мандат. Единственият му шанс да подобри имиджа си е да се бори с всички сили за единство и реформи в Конгреса. Дяснолибералната партия на Мишел Темер има най-много депутати и сенатори в двете камари на парламента. А това означава, че той има възможност да напише история и същевременно да даде урок на Партията на труда. Тя управлява в продължение на 13 години – без да промени политическата система, която критикуваше, докато беше в опозиция.
Мишел Темер все още не е обявил някакви конкретни стъпки. Досега става дума само за либерални промени в икономическата политика, в приватизацията, говори се и за горна граница на държавните разходи и проверка на социалните програми. Той обеща също така подкрепата си за разследванията на корупционния скандал в “Петробрас”, за да обезсили критиците си. Не е заявено обаче нищо конкретно.
И все пак: при целия скептицизъм след суспендирането на Дилма Русеф има и две добри новини. Първата е, че пълната политическа парализа на Бразилия отмина. И втората е, че най-сетне безкрайните гласувания по процедурата за импийчмънт приключиха. Поне до произнасяне на присъдата.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com