Честит Великден! Възкресението на Христос донася просветление за всички

Share This:


Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!”

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

През нощта се е случило най-великото чудо в историята на човечеството.

Иисус Христос е възкръснал и по този начин е надвил смъртта.

Света Мария Магдалина е първата, на която Иисус Христос се явява. След това на Пресвета Богородица и на останалите апостоли.

Това е денят на радостта!  Постите приключват. След празничната служба в храма вярващите могат да ядат козунак и боядисани яйца.

Денят е щастлив и след  радостните поздрави „Христос Воскресе!“ – „Воистина Воскресе“, вярващите могат отново да се веселят.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан.

Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на Божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението”.

Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!”.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава “Христос Воскресе”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com