България – държавата на „стабилното” срутище

Share This:


От прозореца на джипката безконтролно се харчат пари и се реди алъш-веришът за идващите избори, докато народът ни продължава „стабилно” да е най-бедният и болният в Европа

Огромно свлачище срути скална маса върху пътя в живописното Искърско дефиле и остави местните хора без връзка с цивилизацията. Пътната агенция се оправда, че нямало как да го предвиди, въпреки че там работят скъпоплатени „експерти”, чиято задача е именно това – да предвиждат и предотвратяват възможните проблеми. Броени дни преди това се срути най-голямата гордост на Бойко Борисов – столичното метро. Цели два пъти! Не искаме да си представяме какво би се случило, ако в пиков момент там пътуваха стотици хиляди столичани. А кой ще отговаря за стреса на преките пострадали? Виновни са пак не институциите и техните началници – все кадри на ГЕРБ, а… подземните кабели и подпочвените води, „ланският сняг”, комунистите и „международното положение”.

Срути се и току-що откритата лично от премиера (но незаконно и без акт 16) подпорна стена край Рилския манастир, за която бяха потрошени шест милиона лева народна пара. Но пък други „подпорни” съоръжения си стоят здраво – тези на дюните и върху уникалните ни плажове, които ГЕРБ бетонира заради алчност и лобизъм.

Пак кражбата и липсата на държава позволиха стотиците незаконни сметища. Едно от тях подпали ключов участък от АМ „Струма” и държавата похарчи милиони за ремонта й. Отговорни отново няма!

През миналата зима безводие мъчеше Перник и половин България, защото кметове от ГЕРБ с лека ръка пилееха и продаваха националния воден ресурс на частни фирми. А през тази година язовирите започнаха да преливат и само по чудо нямаше човешки жертви. Пак от алчност и заради липсата на национална водна стратегия, пък и заради нароилите се частни ВЕЦ-ове.

Както казва народът: Това, което ГЕРБ построи за 11 години, дъждът го отнесе за 2 дни… Пример е Варна, където обекти се откриват с помпозно рязане на лента, а след няколко дни вече са пропаднали, напукани или отново за ремонт…

Подобно беше и с ремонтите на столичните булеварди и ул. „Граф Игнатиев” – забавени срокове, плочки за баня на площада, неравности, опасни ограждения тип „перки от акула” по тротоарите, тежък кич за милиони.

Помним зверската катастрофа край Своге – заради некачествен път, неспазени норми и „спестен” асфалт, който отне 20 невинни живота, а наказани пак няма. Както при взривовете на гарата в Хитрино или пък в завод „Миджур” в Горни Лом. И двете заради занижен държавен контрол и далавери.

Наводненията в Бисер и Мизия за ГЕРБ са стара история – и там хора си отидоха, водната стихия остави други без дом, а всички заедно чакат компенсации от държавата, която ги забрави… Срутището в нашата „стабилна” герберска България е и в други сфери – похарчени са 2 милиарда лева за електронно правителство, без да има такова, Търговският регистър изчезна за седмици, а хакер с жълто около устата проби данните на НАП и източи информацията на 5 милиона български граждани. По подобен начин се срутиха и регистрите за детски градини в София, и електронните винетки… Срутиха се цели отрасли в индустрията, земеделието и животновъдството – предимно заради управленско безхаберие и слугуване на чужди интереси.

Да говорим ли за здравната система, която поради некомпетентно управление проспа лятото и през есента болните от COVID-19 умираха по стълбите на болниците, стигнахме и най-висок процент смъртност в Европа. А ваксините? Последни сме в Европа, а западни медии изчисляват, че ще ни ваксинират чак до 2040 г. Не, благодарим. Не искаме Бойко Борисов да ни лекува!

Навръх най-тежката криза, Банката за развитие, която трябваше да помага на малкия и средния бизнес, хариза 75 милиона лева на никому неизвестна колекторска фирма и по неясни критерии.

„От прозореца на джипката се решавали проблемите на България” – бодро рапортува вчера зам.-министър Николай Нанков.

Не, от прозореца на джипката безконтролно се харчат пари и се реди алъш-веришът за идващите избори, докато народът ни продължава „стабилно” да е най-бедният и болният в Европа, да яде вредни храни, да диша мръсен въздух, да пътува и загива по опасни пътища, в джоба му да бъркат безскрупулни властимащи, за да пълнят с пачки нощните си шкафчета и офшорните си сметки.

Превърнаха България в държавата-срутище!

Докога?

Проф. Светлана Шаренкова


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com