БСП: “Автомагистрали” няма нито една машина за асфалт

Share This:


БСП даде пресконференция по повод проверките в държавното дружество “Автомагистрали”. По думите на Георги Свиленски социалистическата партия повече от 4 години поставя въпроса за дейността на “Автомагистрали”.

“Пред очите на всички се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през АПИ. Над 36 въпроса сме задали към бившите министри Николай Нанков и Петя Аврамова – дали има машини, механизация и персонал за извършване на дейностите. Както и дали чрез избирането на обществените поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява ресурс. Поискахме Сметната палата да извърши одит за периода 2016 – 2020 г. През тези 4 г. и министър Нанков, и министър Аврамова са лъгали, че “Автомагистрали” има капацитет и не ощетява бюджета”, разкри Свиленски.

Проф. Румен Гечев заяви, че в БСП са получили сигнали за нарушения в дружеството.

“С проверката от 2016 до 2020 г. Сметната палата доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки, тъй като са се сключвали договори между АПИ и “Автомагистрали”. Очевидно избрани фирми и определени лица са били избирани. Има драматични несъответствия в капацитета за изпълняване на поръчките. “Автомагистрали” няма нито една машина за полагане на асфалт”, каза той.

Според него десетки договори са били сключени без конкурс и търгове, открадната е значителна сума пари – 4 млрд. лв. БСП ще следи как ще реагира прокуратурата. 

“Прокуратурата да се самосезира за действията на “Автомагистрали” ЕАД за източването на близо 4,5 млрд. лв. по доклада на Сметната палата”, каза още Георги Свиленски.

Малко преди това стана ясно, че проверка на Сметната палата е установила, че дружеството “Автомагистрали” е сключвало договори с трети лица за изпълнение на договори, които са му възлагани по облекчен ред.

Предстои проверката да бъде изпратена до Народното събрание и до Софийската градска прокуратура по нейно искане.

За периода на проверката дружеството е изпълнявало договори за 3,7 милиарда лева.

Договорите с външните изпълнители са били големи авансови вноски, често преди да се получи конкретното задание от възложителя на основния договор. 

Установените от Сметната палата факти и обстоятелства не дават увереност, че “Автомагистрали” ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет. Това е заключението на одитната институция, която е проверила дейността на компанията от началото на 2016-а до края на 2020-а година по решение на 44-тото Народно събрание. За одитирания период дружеството има договори на обща стойност над 3,7 милиарда лева без ДДС. 12 от общо 14-те договора са с Агенция “Пътна инфраструктура”, а другите два – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Шест от изпълняваните от “Автомагистрали” ЕАД договори са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки чрез т.нар. “in house” възлагане.

От тях четири договора са от Пътната агенция. Общата им стойност е над 3,6 милиарда лева без ДДС, което е 96,9% от общата стойност на всички изпълнявани от дружеството договори за съответния период. За голяма част от тях дружеството е сключило договори с трети лица, като по този начин е подменен изпълнителят, смятат от Сметната палата. От Палатата дават пример с проект, с който дружеството сключва 129 договора с 30 външни лица на стойност 411 милиона лева, или 87 на сто от цената на основния договор. 180 милиона от тях са изплатени авансово, като по този начин третите лица са разполагали с голям публичен ресурс без реално да изпълняват дейност.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com