89 години навърши Емил Кьостебеков, легендарен  директор на силистренския театър

Share This:


Творец, оставил трайна диря в културните среди на Силистра навърши 89 години. Емил Кьостебеков – дългогодишен и легендарен  директор на Драматичен театър „Сава  Доброплодни” гр. Силистра. /На снимката – вдясно, заедно с актьорите Михаил Незалзов и Рада Баровска/

Два пъти поема ръководството на театъра –  през 1982 и през 1994 г. Под негово ръководство трупата укрепва, поставят се значими постановки с гостуващи известни  режисьори и сценографи. През 1983 г. получава званието заслужил артист, което говори за високата оценка на  професионалната му дейност.

Човек с богата култура, професионалист с богат театрален опит, с когото Силистра се гордее.

Автор е на много материали свързани с дейността на българския театър. Съхранил и предоставил ценни материали в държавните архиви в Силистра и Шумен.

Той е един от най-дългогодишните директори на театри в градовете Силистра, Шумен, Хасково, Сливен, Благоевград, Асеновград, Ямбол. Изпълнявал е централни роли в редица спектакли. Написал е истории на Силистренския и Шуменския театър. От 1989 г. живее в Русе и основно се занимава с историята на театъра в България. Активен член е на Съюза на артистите в България, за което е и награден по повод 80-тата му годишнина със Златна значка на САБ.

С актьорите Рада Баровска и Михаил Незалзов в Силистра /2014 г./

Емил Кюстебеков подкрепи инициативата за възстановяване на  Драматично-куклен театаър Силистра през 2014 година, като част от Инициативния комитет.

С дейността си е вдъхновение на новите поколения театрали!

Поздравления за празника му изпрати екипът на Уеб Силистра!

Спектакълът “Голямата печалба” 1983 г., реж. Никола Петков.

Снимка: www.starasilistra.com


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com