85% от българите не усещат по джоба си подобрение

Share This:


85% от българите не усещат подобрена икономическа ситуация по своя джоб. Това е сред изводите от проучване на “Тренд”, направено от 6 до 12 ноември с анкета сред 1004 пълнолетни българи.

Мнозинството от българите смятат, че публичните средства се харчат неефективно. Традиционно мерките, свързани с намаляване на държавните разходи, са непопулярни сред хората, като единствената опция, която събира съществена подкрепа (75%), е намаляване на броя на заетите в държавната администрация.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. Това до голяма степен е следствие от ниското доверие на гражданите спрямо институциите, а не толкова върху техните наблюдения по сектори.

От анкетата се разбира, че само една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019 г., докато 60% не го следят. Най-ниска подкрепа събират параметрите, свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор – 50%, и увеличаването на максималния осигурителен праг – 52%.

Съкращаването на броя на културните институти, броя на линиите и влаковете на БДЖ, както и броя на болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение. Там, където българинът вижда най-големи проблеми, са и сферите, в които според него трябва да се отделят повече средства – здравеопазване, социалната сфера и образованието.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com