849 силистренци ще могат да ползват 5% данъчна отстъпка

Share This:


Общо 1505 физически лица от Силистренска област са подали от началото на годината досега декларацията си за доходите от 2016 година.

 849 от тях (56,4%) са направили това чрез електронната страница на агенцията. Това им дава право да ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но само при условие, че нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, и в срок до 2 май 2016 г. са внесли целия размер на данъка за довнасяне.

374 от всички декларации са подадени по интернет с ел. подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК) –  475 бр. В сравнение със същия период на миналата година  имаме над 14% ръст в ползването на точно тази електронна услуга на агенцията, тъй като тогава през интернет са подадени 42% от декларациите на физическите лица.

105 (или 7%) от гражданите са използвали услугите на пощите и пощенските оператори, за да обявят доходите си за миналата година.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. В офиса на Агенцията в Силистра същи има разкрити и банкови гишета. Плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига парите да постъпят по сметката на НАП на следващия работен ден.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г. изтича на 2 май 2017 г. (тъй като 30 април е неработен ден – неделя).

Пълната информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат на сайта на НАП www.nap.bg и в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com