8000 първокласници по-малко влизат в час

Share This:


Със стряскаща статистика ще бъде посрещната и откриващата се днес учебна година. 8000 първокласници по-малко прекрачват училищния праг, показват данни на МОН. Докато през миналата година за първи път в класните стаи са влезли 68 000 деца, сега те са около 60 000. Точно толкова са и учениците, които са в риск да не влязат изобщо в училище или да отпаднат от него. Те не са открити от мобилните екипи на МОН на адресите им, други изобщо не са записани в училище, а много се очаква да не посещават школото. 

В момента 1100 екипа с около 7000 учители работят в мобилните групи и се опитват да събират деца. Те разчитат на информация на Националната агенция за приходите за евентуални трудови договори на родителите, за да успеят да намерят децата. Част от тях сигурно ще се окажат в чужбина.

Очаква се днес учебната година да бъде открита в 2367 училища и 1844 детски градини. Тази година закритите училища са 13, като някои от тях са за сливане. Общо в клас ще влязат над 680 000 ученици и 89 000 учители и педагогически специалисти. Демографската криза за поредна година закри и десетки планирани паралелки, приемащи ученици в осми клас. Те са около 10% от планираните. Тенденцията към намаляване на учениците ще продължи и през следващите години заради намаляващата раждаемост.

 На фона на тези тревожни данни от МОН продължават да правят предимно организационни промени, които пряко засягат училището. Така че и тази година на учителите и администрацията няма да им е лесно в прилагането на поредните изменения, които са им подготвили. Улеснение за директорите ще дойде само от отлагането на преминаването на училищата на едносменен режим, което се предвиждаше да стане от учебната 2020-2021 г. 

Другата промяна е поредната – отново за приема в първи клас, който шокира все повече родители. Новото е, че вторите деца в семействата ще ползват предимство за приема в училището на по-големия ученик. Те ще бъдат класирани директно в първата група критерии наравно с децата, живеещи в прилежащата територия над 3 години. 

Регламентират се и продължителността и времето за организиране на туристически пътувания. Те ще могат да се провеждат от училището по време на ваканциите и в почивните дни, а през учебното време за не повече от 3 учебни дни. 

Електронното управление и медийната грамотност влизат като теми, които ще се преподават в часа на класа.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com