78 % от българите не вярват в борбата с корупцията

Share This:


78% от българите смятат, че не се прави достатъчно за да бъде преборена корупцията. Това показва проучване на Агенция АФИС. Според данните, едва 13 процента вярват, че се прави достатъчно, за да се пребори корупцията. Останалите запитани се затрудняват да дадат отговор. 
От АФИС коментират, че темата е специфична с това, че на практика управляващите трябва да се борят с явлението сред самите тях.
Сред тези 78%, които виждат недостатъчни мерки срещу корупцията, преобладава по-критичното “съвсем недостатъчно” – 47%, а само 31% са по-умерени в преценката си с “прави се като цяло недостатъчно”.

От 13-те процента на другия полюс, 3 на сто са на мнение, че правеното е “съвсем достатъчно”, а 10 на сто отговарят, че усилията са “донякъде достатъчни”.
Дори гласувалите за управляващите не виждат ефективни стъпки, коментират анализаторите от АФИС. 66% от подкрепилите ГЕРБ на последните избори смятат, че се прави недостатъчно, а на обратното мнение са 24 процента.

При гласувалите за “Обединени патриоти”, доволни от мерките срещу корупцията са едва 17 процента, 71% отговарят с “недостатъчно”.
От АФИС коментират още, че при аналогично проучване през 2016 година само около 8% от запитаните са посочвали корупцията сред двата най-важни въпроса за България. Но от края на 2017 година този дял скача на около 20 процента.

Почти половината от пълнолетното население – 49%, са на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка, че намалява, дават едва 9%.
Според 41 процента от запитаните днешното ниво на корупция е най-високо в сравнение с миналото. Други 10 на сто отговарят, че връх са били първите години след приемането ни в ЕС. 6 процента смятат, че моралното разложение е било най-високо в първите години на новия век, а 20 на сто – в първите години на прехода. За 3% от запитаните корупцията отбелязва рекорда си по времето на социализма.

Проучването е проведено между 8 и 12 февруари “лице в лице” в домовете на 1010 българи над 18-годишна възраст.

Графика: АФИС


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com