55 пожара в Силистренко за последните 5 месеца. Препоръките на пожарната!

Share This:


Експерти от РД „Пожарна безопасност и защита на населението” – Силистра призовават към строго спазване на правилата за работа с отоплителни и нагревателни уреди. Статистиката сочи, че от началото на отоплителния сезон в страната при пожари са загинали 74 души и 140 са пострадали. Голяма част от загиналите и пострадалите са хора над шестдесетгодишна възраст, самотно живеещи и трудноподвижни.
От 1 октомври 2015 г. до момента в Силистренска област са възникнали 55 пожара, пряко свързани с отоплителния сезон. 20 от тях са запалвания на комини, при които не са допуснати материални щети. Със загуби са 35 произшествия, като са унищожени повече от 220 кв.м покривни конструкции, черна и бяла техника, мебели и друга покъщнина. Пострадалите граждани при пожари са трима.
Още в началото на отоплителния сезон огнеборците в Силистренска област предприеха масови проверки на пожарната обезопасеност в училища, детски и социални заведения, болници и други обекти. С персонала на обектите са проведени инструктажи относно работата с отоплителни уреди, действието с уредите за пожарогасене и организиране на евакуация в случай на пожар.
Тези дни предстоят срещи с кметовете на малките населени места с оглед провеждане на информационно-разяснителна дейност, насочена към предотвратяване възникването на пожари вследствие на неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди. Ще се търси съдействието на полицейските служители по места за осъществяване на преки контакти с хората от рисковите групи, като по време на срещите ще се акцентира на правилата за безопасно поведение и недопускането на инциденти.
За да се избегнат излишни рискове, от РДПБЗН-Силистра отново припомнят на гражданите основните противопожарни правила, които трябва да спазват през отоплителния сезон:
За отопление използвайте само стандартни и напълно изправни отоплителни печки на твърдо гориво. Под тях задължително поставяйте негорими подложки и ги разполагайте далеч от горими конструкции и материали. Не разпалвайте печките с леснозапалими течности, тъй като това може да доведе до експлозия и пожар.
Димоотводните тръби /кюнци/ трябва да са стандартни, добре укрепени и здрави. Включването им в комините вертикално през подовите конструкции е недопустимо. Не се разрешава и преминаването им през прозорци.
Комините на сградите трябва да се изграждат от негорими материали и да се измазват външно и вътрешно без наличие на пукнатини и паднала мазилка в таванската им част. В телата на комините не бива да се вграждат дървени греди и горими конструктивни елементи.
Не оставяйте без наблюдение работещите електрически отоплителни и нагревателни уреди.
Инсталациите, в които има включени електродомакински и отоплителни уреди, трябва да са изправни и да не се претоварват. Недопустимо е подсилването на електрическите предпазители, тъй като се нарушава тяхната защитна функция.
Определени опасности крие и използването на бутилки с газ пропан-бутан за отопление и за битови нужди. Те не бива да се съхраняват пълни в подземни помещения, тъй като газта е по-тежка от въздуха и при теч се наслагва по пода на помещението. Около тях не трябва да има съоръжения, излъчващи топлина. Необходимо е редовно да се проверява изправността на редуцир-вентила на бутилката, тръбопроводите и термозащитата на домакинския или отоплителния уред, тъй като при повреда най–често от тях изтича газ.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com