55 милиона лева гласува Правителсвото за нов самолет

Share This:


Беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката

Правителството одобри доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията във връзка с доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение по чл. 646, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване. Със същото решение беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката, съобщава правителствената информационна служба.

Средствата в размер до 55 000 000 лева ще бъдат разходвани за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване на въздухоплавателното средство.

Решението идва след серия аварийни ситуации с правителствения Фалкон, последната от които бе през ноември. Фалконът изпълнява полети със специално предназначение – освен за официални и държавни посещения се ползва и за спешни медицински ситуации. Самолетът е на служба в Авиоотряд 28 от 2004 г. Произведен е през 2001 г. Извършил е 3733 полета и има 6404 пролетени часове. Представлява френски двумоторен самолет от бизнес клас, създаден за изпълнение на регионални полети. Моделът, с който разполага Авиоотряд 28, може да превозва до 9 пътници и е с дължина на полета до 5790 км.

Технически проблем с правителствения Фалкон имаше в средата на ноември – навигационната система на самолета, който е на почти 20 години, бе изключила при захода за кацане към Летище София. Тогава на борда му бе и премиерът Бойко Борисов.

Да припомним, че  кампанията “Българската Коледа” събираше със СМС-и  средства за животоспясяваща апаратура за детските болници в страната. Бяха събрани под 2 милиона лева…

https://bstv.bg/news/55-miliona-leva-glasuva-pravitelsvoto-za-nov-samolet


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com