50% ледоход по Дунав край Силистра, фериботните комплекси спряха да превозват, обстановката остава тежка


Тази публикация е прочетена 2590 пъти!

50-процентов ледоход се е появил по река Дунав край Силистра, а при Русе е 40 на сто. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция при Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. Предварителните прогнози са, че до няколко дни Дунав край Силистра може да замръзне напълно.
Справката сочи, че при Оряхово и Свищов ледоходът е 30%, а в района на Ново село и Лом – 10 на сто. Засега няма опасност за корабоплаването в българския участък, но при увеличаване на ледохода корабите трябва да се приберат в пристанищата или в зимни убежища.
От началото на миналия век река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти. През последните сто години най-дългият период с ледови явления по Дунава е бил 89 дни – от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Последният ледоход пък е наблюдаван през зимата на 2014 г.
Заради засиления ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, съобщи пресцентърът на МВР. Граничните пунктове Дуранкулак и Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. Граничният пункт в Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.„Граничната полиция“ препоръчва на пътуващите за Румъния да използват мостовете в Русе и Видин.

***
Обстановката в Силистренска област все още е тежка. Отворен за движение, но само за автомобили до 3,5 тона, е главният път за Русе. Пътят за Шумен е проходим при тежки зимни условия. За Добрич преминаването е взъможно само през с. Войново, но пътуването по тези направления не се препоръчва през нощта.
Поради големи навявания остава затворен главният път за Добрич. С изключение на Кайнарджа всички останали общински центрове имат пътна връзка със Силистра, съобщи областният управител Стоян Бонев. През целия ден вчера тежка техника е трябвало да тегли от преспите автомобили, чиито собственици са пренебрегнали забраната за движение.
Три роторни снегорина от Южна България се очаква да пристигнат и да се включат в разчистването на пътищата. В областта бяха изпратени 2 тежки машини на армията, но те бяха върнати, защото се оказа, че не са пригодни за работа при толкова лоши метеорологични условия.
Проходим е само пътят Силистра-Русе, и то за автомобили с маса до 3 и половина тона. По третокласната мрежа проходими при тежки зимни условия са пътищата от Старо село за Кубрат, от Алфатар за Алеково и Войново до разклона за Кайнарджа, отсечката от село Окорш през Паисиево и Главиница и пътят Силистра-Богорово. В Силистренска област продължава да има селища без без ток, екипите на Енерго Про отстраняват авариите, увериха от енергийната кампания.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com