50% ледоход по Дунав край Силистра, фериботните комплекси спряха да превозват, обстановката остава тежка

Share This:


50-процентов ледоход се е появил по река Дунав край Силистра, а при Русе е 40 на сто. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция при Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. Предварителните прогнози са, че до няколко дни Дунав край Силистра може да замръзне напълно.
Справката сочи, че при Оряхово и Свищов ледоходът е 30%, а в района на Ново село и Лом – 10 на сто. Засега няма опасност за корабоплаването в българския участък, но при увеличаване на ледохода корабите трябва да се приберат в пристанищата или в зимни убежища.
От началото на миналия век река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти. През последните сто години най-дългият период с ледови явления по Дунава е бил 89 дни – от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Последният ледоход пък е наблюдаван през зимата на 2014 г.
Заради засиления ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, съобщи пресцентърът на МВР. Граничните пунктове Дуранкулак и Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. Граничният пункт в Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.„Граничната полиция“ препоръчва на пътуващите за Румъния да използват мостовете в Русе и Видин.

***
Обстановката в Силистренска област все още е тежка. Отворен за движение, но само за автомобили до 3,5 тона, е главният път за Русе. Пътят за Шумен е проходим при тежки зимни условия. За Добрич преминаването е взъможно само през с. Войново, но пътуването по тези направления не се препоръчва през нощта.
Поради големи навявания остава затворен главният път за Добрич. С изключение на Кайнарджа всички останали общински центрове имат пътна връзка със Силистра, съобщи областният управител Стоян Бонев. През целия ден вчера тежка техника е трябвало да тегли от преспите автомобили, чиито собственици са пренебрегнали забраната за движение.
Три роторни снегорина от Южна България се очаква да пристигнат и да се включат в разчистването на пътищата. В областта бяха изпратени 2 тежки машини на армията, но те бяха върнати, защото се оказа, че не са пригодни за работа при толкова лоши метеорологични условия.
Проходим е само пътят Силистра-Русе, и то за автомобили с маса до 3 и половина тона. По третокласната мрежа проходими при тежки зимни условия са пътищата от Старо село за Кубрат, от Алфатар за Алеково и Войново до разклона за Кайнарджа, отсечката от село Окорш през Паисиево и Главиница и пътят Силистра-Богорово. В Силистренска област продължава да има селища без без ток, екипите на Енерго Про отстраняват авариите, увериха от енергийната кампания.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com