4,6% от 17 493 деца в Силистренско нямат имунизация против морбили

Share This:


4,6% от 17 493 деца между 30-месечна и 18-годишна възраст в област Силистра не са имунизирани с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра, позовавайки се на данни от личните лекари, цитирани от Дарик.
Най-голям е броят на неимунизираните, които живеят трайно в чужбина – 479 деца. Вниманието на здравните работници е насочено към онези, които са в населените места – 284 деца. С трайни противопоказания, заради което няма да бъдат имунизирани, са 24 деца. Има и 5 случая на отказ за имунизация, но с тези родители ще бъде проведена допълнителна работа, уточниха от РЗИ.
За личните лекари с по-разпокъсани райони на практиките е даден срок до 30 май да приключат издирването и имунизирането на децата. Засега в Силистренско няма съобщения за случаи на морбили или за съмнение за заболяването.
Според директора на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева, общото покритие на имунизирани в района е достатъчно високо и няма риск от широко разпространение, дори да бъде регистриран случай на заболяване. Акцентът обаче е върху онези общности, в които има най-засилена миграция и пропуски в навременното имунизиране.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com