45-то Народно събрание започна работа (снимки, видео)

Share This:


Новоизбраното 45-о Народно събрание се събраха на първото си заседание в старата сграда на парламента на пл. “Народно събрание” 2.

Запис от първото заседание на Народното събрание – 15.04.2021 г.

Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свиква с указ на президента Румен Радев и се откри от най-възрастния присъстващ народен представител в 45-ото Народно събрание – Мика Зайкова.

Мика Зайкова първо заседание на 45-ото Народно събрание

Георги ДимитровТя извърши проверка по азбучен ред. Този начин на установяване на кворум се наложи, тъй като електронната система за гласуване, чрез която се проверява кворума, е в другата зала. Има кворум и заседанието започна.

“Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. Нека народът види, че народните предсатвители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение Народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница.

Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан”, каза още Мика Зайкова. По думите й, много от нашите предци са умирали с усмивка на уста за свободата на тази прекрасна страна.

“Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението”, допълни още Мика Зайкова.

Според нея, и сега България се намира в изключително тежка ситуация. Народните представители положиха клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също присъстваха на първото заседание на парламента. Румен Радев отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Обръщение към Народното събрание на Президента Румен Радев

Георги ДимитровПетима депутати под карантина се заклеха чрез видеоконферентна връзка. Сред тях е и лидерът на “Има такъв народ” – Слави Трифонов. Под карантина се закле и Халил Летифов от ДПС.

Депутатите под карантина се заклеха дистанционно

Георги ДимитровПреди това депутатите приеха решение за възможност на народни представители под карантина да участват в заседанието на Народното събрание чрез видеконференция.

Изявления направиха представители на политическите сили в новия парламент. А след това беше избран председател и заместник-председатели на 45-ото Народно събрание.

45-ото Народно събрание проведе първото си заседание

Георги ДимитровНоминираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов коментира, че е подготвен за поста. От двадесет години съм в политиката, каза той в отговор на журналистически въпрос на влизане в сградата на Народното събрание.

Проведохме разговор, в който премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил, обясни Митов защо е приел номинацията. “Един политик не може да бяга от подобна отговорност, когато ситуацията го изисква”, заяви той.

Видео: БСТВ


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com