45 години от откриването на Художествената галерия в Силистра

Share This:


С голяма обща изложба бе отбелязана 45-та годишнина от създаването на Художествената галерия в Силистра. Тя е открита на 3 март 1972 година от тогавашния партиен и държавен ръководител Тодор Живков.
В поредната изложба, с която се отбелязва 45-та годишнина от откриването на галерията, са изложени над 110 творби на художници от Силистра, както и на автори, живели и работили някога в региона. С тази мащабна експозиция се отбелязва и 125-годишнината от построяването на уникалната сграда на галерията – паметник на културата, проектирана от известен австрийски архитект. Впечатляващ е нейният стил „Късен сецесион” и затова снимките на сградата са представени някога, през 1903 г., на Международното изложение в Париж.
Днес Художествената галерия в Силистра притежава над 1500 творби, в това число и шедьоври на български класици като Владимир Димитров – Майстора, Цанко Лавренов, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Ненко Балкански и др. Със своите специално преустроени зали, художествената галерия се е превърнала в средище на културния живот в Силистра. Освен за изобразителното изкуство, нейните естетически пространства предлагат място и за концерти, литературни четения и други културни събития.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com