39-годишният Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Share This:


Проевропейският центрист Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, като победи на втория тур опонентката си от крайната десница Марин льо Пен, съобщи Франс прес, цитирана от Дарик. Днес се отваря нова страница за Франция, заяви Еманюел Макрон пред Франс прес. “Нова страница в нашата дълга история се отваря тази вечер. Искам тази страница да бъде една страница на преоткритата надежда и доверие”, каза той.
Със своите 39 години политикът, който се самоопределя като “и ляв, и десен”, става най-младият президент, избран начело на страната. Макрон, който само допреди три години бе неизвестен на французите, победи в днешното гласуване с между 65,5 и 66,1 % от гласовете според първите прогнозни резултати. Льо Пен получи между 33,9 и 34,5% след ожесточена предизборна кампания, която изведе на показ дълбоките разделения във Франция

Кой е Макрон?

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.
Макрон не е заемал досега изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено “Напред!”.
По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.
Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА.
Личният живот на Макрон също поражда интерес. Той е женен от 10 години за Брижит Макрон, която е с 24 години по-възрастна от него. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок.
По онова време Брижит, която е потомка на семейство на производители на сладкарски и шоколадови изделия, е омъжена за финансист и има три деца – две момичета и един син. Любовта между Брижит и Еманюел се заражда още тогава, когато те съвместно работят по създаването на пиеса. Заради противопоставяне на близките на Макрон, двамата се разделят, но се събират по-късно, когато тя е вече разведена. Женят се през октомври 2007 година.
Брижит Макрон присъстваше често на предизборните прояви на съпруга си. Двете й дъщери от първия й брак Лоранс и Тифен също водеха кампания в подкрепа на Макрон.
Еманюел Макрон и Брижит нямат деца, но тя има седем внуци.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com