3/4 от българите преживяват с по-малко от 585 лв. на месец. България е държавата с най-ниски доходи от труд в ЕС


Тази публикация е прочетена 967 пъти!

С общ доход на човек под 585 лв. месечно преживяват 73,3% от домакинствата в България. Това сочат данните на Института за социални изследвания към КНСБ, съобщени от Виолета Иванова. Тя поясни, че бедните домакинства намаляват, но много по-бавно, отколкото се увеличават парите на високодоходните, а диференциацията между 20% най-бедни и 20% най-богати стига 8,2 пъти. Само година по-рано разликата била 7,7 пъти, а през 2012 г. – 6,6.

България е държавата в ЕС с най-ниски доходи от труд, но факт е също, че средните нива на заплащане по-скоро са близки до 6-те страни от Западните Балкани, кандидатки за членство в съюза, коментира главният икономист на синдиката Любен Томев.

Все повече хора са на минимална заплата и в края на март около 470 хил. души (20,3%) са вземали 510 лв. През първото тримесечие на тази година около 37% от заетите са с основно или по-ниско образование. Въпреки периодичните заплахи на бизнеса, че ако бъде увеличена минималната заплата, без работа ще останат предимно нискоквалифицираните работници, статистиката сочи, че именно тази категория се е увеличила с 62 хил. души. Заетостта или безработицата на нискоквалифицираните кадри зависи от икономическия цикъл – при икономическа криза най-напред без работа остават нискообразованите и нискоквалифицирани работници, обясни Любен Томев.

През първите 3 месеца на тази година за издръжката на 4-членно семейство били необходими средно 2340 лв. Тоест, тези пари са достатъчни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здраве, образование, транспорт, почивка и пр. Преди година за същите разходи са били необходими 60 лв. по-малко. За човек от такова домакинство са необходими 585,09 лв., от тях за храна са 277,52 лв., а за нехранителни стоки – 307,57 лв. Данните сочат, че за издръжката на мъж са необходими 655 лв., а на жена – 618 лв.

За издръжката на 4-членно домакинство в София са необходими 3055 лв.
За 10 години издръжката на живот се е увеличила с 30%, храните са поскъпнали с 37,2%, а нехранителните стоки – близо с 1/4. Независимо от това не е променена тенденцията 2/3 от разходите на българите да са за храна, поддръжка на жилището и транспорт. 
Най-високи средни заплати се получават в София – средно 1456 лв., а най-ниски са регистрирани във Видин – 710 лв.

Макар безработицата да намалява, над 52% от хората без трудов ангажимент са регистрирани в бюрата по труда повече от година, т. е. от 188 700 души 98 900 души са продължително безработни.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com