3/4 от българите преживяват с по-малко от 585 лв. на месец. България е държавата с най-ниски доходи от труд в ЕС

Share This:


С общ доход на човек под 585 лв. месечно преживяват 73,3% от домакинствата в България. Това сочат данните на Института за социални изследвания към КНСБ, съобщени от Виолета Иванова. Тя поясни, че бедните домакинства намаляват, но много по-бавно, отколкото се увеличават парите на високодоходните, а диференциацията между 20% най-бедни и 20% най-богати стига 8,2 пъти. Само година по-рано разликата била 7,7 пъти, а през 2012 г. – 6,6.

България е държавата в ЕС с най-ниски доходи от труд, но факт е също, че средните нива на заплащане по-скоро са близки до 6-те страни от Западните Балкани, кандидатки за членство в съюза, коментира главният икономист на синдиката Любен Томев.

Все повече хора са на минимална заплата и в края на март около 470 хил. души (20,3%) са вземали 510 лв. През първото тримесечие на тази година около 37% от заетите са с основно или по-ниско образование. Въпреки периодичните заплахи на бизнеса, че ако бъде увеличена минималната заплата, без работа ще останат предимно нискоквалифицираните работници, статистиката сочи, че именно тази категория се е увеличила с 62 хил. души. Заетостта или безработицата на нискоквалифицираните кадри зависи от икономическия цикъл – при икономическа криза най-напред без работа остават нискообразованите и нискоквалифицирани работници, обясни Любен Томев.

През първите 3 месеца на тази година за издръжката на 4-членно семейство били необходими средно 2340 лв. Тоест, тези пари са достатъчни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здраве, образование, транспорт, почивка и пр. Преди година за същите разходи са били необходими 60 лв. по-малко. За човек от такова домакинство са необходими 585,09 лв., от тях за храна са 277,52 лв., а за нехранителни стоки – 307,57 лв. Данните сочат, че за издръжката на мъж са необходими 655 лв., а на жена – 618 лв.

За издръжката на 4-членно домакинство в София са необходими 3055 лв.
За 10 години издръжката на живот се е увеличила с 30%, храните са поскъпнали с 37,2%, а нехранителните стоки – близо с 1/4. Независимо от това не е променена тенденцията 2/3 от разходите на българите да са за храна, поддръжка на жилището и транспорт. 
Най-високи средни заплати се получават в София – средно 1456 лв., а най-ниски са регистрирани във Видин – 710 лв.

Макар безработицата да намалява, над 52% от хората без трудов ангажимент са регистрирани в бюрата по труда повече от година, т. е. от 188 700 души 98 900 души са продължително безработни.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com