25% от болничните по празници са при бюджетните служители

Share This:


Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи в бюджетните организации. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните, съобщи Дарикнюз.
По време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове. Най-голям обаче е процентът но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, но основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради дълги болнични – от 8 до 30 календарни дни, посочи Сачева.

Най-голям брой болнични листове взимат работниците от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци. Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра инфекция на дихателните пътища и вирусна инфекция.
По думите на Сачева редовни причини за злоупотреби с болнични са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и насърчаване от страна на работодателите, за да не се плащат заплати.

Стана ясно, че в едномесечен срок темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com