25 години отбеляза ЗК „Нива 93” с. проф. Иширково – силна социална кооперация

Share This:


Земеделска кооперация “Нива-93” село Професор Иширково, проведе 25-тото си годишно отчетно събрание. Дългогодишен председател на кооперацията е Велика Савова.

Събранието определи висока годишна рента и одобри социална програма в размер на 120 хил. лева, която да бъде изразходвана за подпомагане дейността на училището, читалищата, детските градини, религиозни храмове, тъжни и весели ритуали, подпомагане при лечение и др.

Гости на събранието бяха Кирил Боянов – председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра, Йордан Шишков -председател РКС – Силистра и г-н Стойчо Нечев – кмет на с. Проф.Иширково. В празничната програма участие взеха и трио “Тенорите”.

ЗК „Нива 93” е една от най-големите кооперации в Силистренският регион. Тя е популярна и обичана от член-кооператорите и населението в селищата, в които осъществява своята дейност. Това се дължи както на стабилните производствени показатели, така на приоритетната социална програма, която кооперацията осъществява.

Кооперацията обработва близо тридесет хиляди дка. в землищата на селата проф. Иширково, Смилец, Йорданово, Брадвари, Сърпово, Казимир и Ламбриново. Зърнените култури са основни в производството. Сеят се пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Всеизвестно е, че силистренския край е „раят“ на кайсиите, затова и по-голяма част от обработваните декари са отделени за тези плодове. Останалите са засети с череши, сливи и праскови. През годините са направени и доста големи инвестиции насочени към закупуването на комбайни, трактори и други земеделски машини.

Продукцията на ЗК „Нива 93“ се реализира на вътрешния пазар, като реализацията на етерично-маслените култури – се осъществява чрез Централния кооперативен съюз.

Така наред с основната – селскостопанска дейност,  ЗК „Нива 93“  развива и търговия, хлебопроизводство, производство на закуски и сладкарски изделия, а в скоро време предстои да развие още една нова дейност – ресторантьорство.

ЗК „Нива 93“ подпомага също така самодейните състави, пенсионерските клубове и футболните отбори в обслужваните от нея населени места.

Кооперацията се грижи и поддържа в добро състояние паметниците в с. проф. Иширково и района, както и местата около тях.

За кадровото си обезпечаване ЗК „Нива 93” наред с привличането на специализирани кадри полага грижи и за обучението на специалисти – агрономи и инженери, като им осигурява стипендии във висшите училища. След завършването си обучените специалисти имат осигурена работа в кооперацията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com