Областен информационен център проведе информационно събитие

Share This:


Областен информационен център – Силистра проведе на 15 април, информационно събитие, посветено на споделянето на добри практики от успешно изпълнени проекти с европейско финансиране. „Ден на отворените врати“ бе организирано посещение на група младежи и журналисти при фирми-бенефициенти с приключени проекти по Оперативните програми в община Силистра.

В обиколката се включиха ученици от ЕГ „Пейо Яворов“ гр.Силистра, които са сформирали своя неформална младежка група „Предприемачи на бъдещето“. В момента активните младежи изпълняват проект „Кариерата – моето бъдеще“, финансиран от Община Силистра в рамките на конкурсна сесия „Младите за Силистра 2016“.

Посетени бяха 3 фирми с различна сфера на дейност и различна големина, но общото между тях е, че всички са изпълнили свои проекти с европейско финансиране.

„Силома“ АД е повишила своята конкурентоспособност чрез направени инвестиции за модернизиране и обновление на производствено оборудване. Финансирането е по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 и е на обща стойност близо 600 хил.лв. В рамките на проекта е закупено ново оборудване и софтуер, което е довело до увеличаването на приходите от производствена дейност с 10%, намаляване на производствените разходи с 5%, намаляване на брака от производството с 40% и намалена себестойност на продукцията с 5%.

„Пътстрой“ АД е реализирала проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност по същата финансираща програма на обща стойност над 900 хил.лв. За производствената си дейност в каменна кариера с.Поп Кралево е закупено оборудване – трошачо-сортировъчен модул и нов челен товарач и е изградена система за подгряване на вода. Направените инвестиции са в посока разширяване на дейността на “ПЪТСТРОЙ” АД и увеличаване производителността на труда в кариерата. Намалената себестойността на единица продукция оказва сериозно влияние върху увеличаване на продажбите и подобряване финансовите резултати на предприятието. За фирмата е особено важно това, че  инвестира в посока подобряване условията на труд, както и в опазване на околната среда, посредством намаляване на енергопотреблението и количествата отделени въглеродни емисии.

ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 е финансирала стартирането на собствен семеен бизнес – това видяха младите предприемачи при посещението в автосервиз „Пепо“ гр.Силистра. Успешният проект е на обща стойност близо 19 хил.лв. и е за оборудване на автосервиз и предоставяне на автомонтьорски услуги. Закупени са хидравличен двуколонен подемник с горна синхронизация и електронна машина за баланс на колела. Доставени са материали и консумативи за стартиране на работата на сервиза и е изработена стратегия за развитие на микро предприятието.

Всички домакини – ръководители на успешни фирми пожелаха на активните млади хора да милеят за Силистра и да работят за развитието на града ни. Бяха споделени ценни съвети и детайли от сложната задача да правиш бизнес в България. С отправено пожелание да бъдат образовани, предприемчиви и успешни приключи Денят на отворените врати. Събитието е част от националната кампания на мрежата от ОИЦ в България под надслов “Успешни ЗАЕДНО”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com