2017 година започна с увеличена минимална заплата, нови вноски за пенсия и по-високи цени за цигарите


Тази публикация е прочетена 1542 пъти!

От началото на 2017 година минималната работна заплата в България вече ще е 460 лева, като увеличението е с 40 лева. По данни на Националната агенция по приходите, почти 63 хиляди българи работят на пълен 8-часов ден и се осигуряват на минимална заплата. Без промяна обаче остава майчинството през втората година на детето – 340 лв.
Новата година започва без промяна на данъците и с излишък в бюджета от 1.5 млрд. лева. В бюджет 2017 е заложен дефицит от 1.3 млрд. лева. Външният дълг няма да се увеличава, тъй като тази година в бюджета не е записана възможността за тегленето на нови заеми от външните пазари. От вътрешният пазар обаче може да се тегли нов дълг. Според макроикономическите прогнози, на които е базиран бюджетът, тази година икономиката ни ще отбележи ръст от 2.5 на сто. Инфлацията ще се върне и цените ще се повишат средно с 1.5%.
От 1 януари се увеличава вноската за пенсия. От месечната заплата за старини, родените преди 1 януари 1960 г. ще се удържат 18.8 на сто. От доходите на родените след 1959 година ще се удържат по-малко – 13.8% месечно. Цените на цигарите също се повишават между 10 и 15 стотинки. Увеличението е най-голямо при по-евтините цигари.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com