15 държави, които не съществуваха преди години

Share This:


Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има 196 международно признати суверенни държави, поне така твърдят повечето експерти. На различно мнение са експертите от Организацията на обединените нации – според тях признатите държави са 193. От своя страна Държавният департамент на САЩ признава 195 държави, според тях Тайван е китайска провинция, а не самостоятелна държава, посочва в свой материал Дарик.
В света има и редица държави, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат да бъдат субект на международните отношения.
Въоръжените конфликти по света продължават да оформят облика на картата на света. Всички погледи са вперени в момента в Каталуния – ще има ли нова държава на картата на Европа или не – все още е рано да се каже.

Вижте 15 от държавите, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Косово

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

Източен Тимур

Източен Тимор е островна държава в югоизточна Азия. На 30 август 1999 г. в национално допитване, подкрепено от ООН, населението на Източен Тимор гласува за независимост от Индонезия. В периода 1999 – 2001 г. милиции, поддържани от Индонезия, провеждат акции на тероризиране и насилие над населението.
На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава. Това е първата нова независима държава за 21 век.

Туркменистан

Туркменистан е държава в Централна Азия. Държавата става независима през 1991 година и е първата неутрална държава в света, призната за такава от ООН през 1995 година.

Палау

Държавата, представляваща група от острови в Западния Пасифик, се отдели от Микронезия. През ноември 1993 г. се провежда референдум, който одобрява статута на Палау като „държава, свободно асоциирана със САЩ“. Това ще рече, че Щатите я подпомагат финансово и държат част от военни контрол в нея. На 1 октомври 1994 е провъзгласена независимостта на Република Палау. Страната беше част от морската територия на ООН в Тихия океан, администрирана от САЩ след края на Втората световна война.

Еритрея

Еритрея е държава в Източна Африка, основана през 1993 г. след отделяне от Етиопия.

Чехия

Чехословакия се разпадна на две независими държави – Чехия и Словакия, на 1 януари 1993 г., три години след “Нежната революция”, сложила край на комунистическия режим. Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика.

Словакия

Чехословакия се разпадна на две независими държави – Чехия и Словакия, на 1 януари 1993 г., три години след “Нежната революция”, сложила край на комунистическия режим. От 2004 Словакия е страна-членка на Европейския съюз и НАТО. Словакия е една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.

Сърбия

От 1992 г., след разпадането на СФРЮ, чак до 2003 г., Сърбия заедно с Черна гора образуват Съюзна република Югославия. През 2003 – 2006 г. Сърбия е съставна част от Държавната общност на Сърбия и Черна гора. След референдум през 2006 г. Черна гора се отделя от съюза и вече е независима република.

Черна гора

Черна гора е държава на Балканския полуостров. На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост от Сърбия, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рият член на ООН.

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.

Словения

Република Словения е държава в Централна Европа. Словения е парламентарна република и е член на ЕС и НАТО. До 1991 г. Словения е една от съставните републики на СФР Югославия.

Македония

Република Македония е независима държава в централната част на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Обявява своята независимост от Югославия през 1991 г., а през 1993 г. е приета за членка на ООН, но заради спора за нейното име с Гърция в международните организации името се употребява с временна представка – Бивша югославска република Македония. Република Македония е член на Съвета на Европа, а от 2005 г. е кандидат за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Хърватия

Хърватия, наричана също и Хърватска, е държава в Югоизточна Европа. През 1991 г., една година след първите демократични избори, Хърватия обявява своята независимост. През същата година започва война с военните части на остатъчна Югославия, която завършва през 1995 година. През 1992 г. Хърватия е приета за пълноправен член на Организацията на обединените нации (ООН). През 2008 г. военно-политическият блок НАТО изпраща писмо до Хърватия, в което кани страната да започне официално преговори за присъединяване към организацията. На 1 април 2009 г. държавата е приета за член на НАТО. На 1 юли 2013 г. Хърватия се присъединява към ЕС.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com