15 държави, които не съществуваха преди години


Тази публикация е прочетена 3347 пъти!

Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има 196 международно признати суверенни държави, поне така твърдят повечето експерти. На различно мнение са експертите от Организацията на обединените нации – според тях признатите държави са 193. От своя страна Държавният департамент на САЩ признава 195 държави, според тях Тайван е китайска провинция, а не самостоятелна държава, посочва в свой материал Дарик.
В света има и редица държави, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат да бъдат субект на международните отношения.
Въоръжените конфликти по света продължават да оформят облика на картата на света. Всички погледи са вперени в момента в Каталуния – ще има ли нова държава на картата на Европа или не – все още е рано да се каже.

Вижте 15 от държавите, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Косово

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

Източен Тимур

Източен Тимор е островна държава в югоизточна Азия. На 30 август 1999 г. в национално допитване, подкрепено от ООН, населението на Източен Тимор гласува за независимост от Индонезия. В периода 1999 – 2001 г. милиции, поддържани от Индонезия, провеждат акции на тероризиране и насилие над населението.
На 20 май 2002 г. Източен Тимор е международно признат като самостоятелна държава. Това е първата нова независима държава за 21 век.

Туркменистан

Туркменистан е държава в Централна Азия. Държавата става независима през 1991 година и е първата неутрална държава в света, призната за такава от ООН през 1995 година.

Палау

Държавата, представляваща група от острови в Западния Пасифик, се отдели от Микронезия. През ноември 1993 г. се провежда референдум, който одобрява статута на Палау като „държава, свободно асоциирана със САЩ“. Това ще рече, че Щатите я подпомагат финансово и държат част от военни контрол в нея. На 1 октомври 1994 е провъзгласена независимостта на Република Палау. Страната беше част от морската територия на ООН в Тихия океан, администрирана от САЩ след края на Втората световна война.

Еритрея

Еритрея е държава в Източна Африка, основана през 1993 г. след отделяне от Етиопия.

Чехия

Чехословакия се разпадна на две независими държави – Чехия и Словакия, на 1 януари 1993 г., три години след “Нежната революция”, сложила край на комунистическия режим. Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика.

Словакия

Чехословакия се разпадна на две независими държави – Чехия и Словакия, на 1 януари 1993 г., три години след “Нежната революция”, сложила край на комунистическия режим. От 2004 Словакия е страна-членка на Европейския съюз и НАТО. Словакия е една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.

Сърбия

От 1992 г., след разпадането на СФРЮ, чак до 2003 г., Сърбия заедно с Черна гора образуват Съюзна република Югославия. През 2003 – 2006 г. Сърбия е съставна част от Държавната общност на Сърбия и Черна гора. След референдум през 2006 г. Черна гора се отделя от съюза и вече е независима република.

Черна гора

Черна гора е държава на Балканския полуостров. На 21 май 2006 г. в Черна гора провежда референдум за независимост от Сърбия, в който 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рият член на ООН.

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.

Словения

Република Словения е държава в Централна Европа. Словения е парламентарна република и е член на ЕС и НАТО. До 1991 г. Словения е една от съставните републики на СФР Югославия.

Македония

Република Македония е независима държава в централната част на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Обявява своята независимост от Югославия през 1991 г., а през 1993 г. е приета за членка на ООН, но заради спора за нейното име с Гърция в международните организации името се употребява с временна представка – Бивша югославска република Македония. Република Македония е член на Съвета на Европа, а от 2005 г. е кандидат за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

Хърватия

Хърватия, наричана също и Хърватска, е държава в Югоизточна Европа. През 1991 г., една година след първите демократични избори, Хърватия обявява своята независимост. През същата година започва война с военните части на остатъчна Югославия, която завършва през 1995 година. През 1992 г. Хърватия е приета за пълноправен член на Организацията на обединените нации (ООН). През 2008 г. военно-политическият блок НАТО изпраща писмо до Хърватия, в което кани страната да започне официално преговори за присъединяване към организацията. На 1 април 2009 г. държавата е приета за член на НАТО. На 1 юли 2013 г. Хърватия се присъединява към ЕС.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com