145 години от обесването на Васил Левски! Заветите на Апостола

Share This:


– Ако някой от влиятелните българи, или войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт.

– Ако някой от служащите, като председателят и други поиска да злоупотреби със служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба, повтором ще се извади съвсем, ако и така не изпълни, ще се накаже със смърт.

– Ние, българите, желаеме да живеем с всичките наши съседи дружествено. Ние желаем, щото тази земя, която е населена с българи, да се управлява български, т.е. съобразно с нравите, обичаите и характера на българския народ.

– Нека всяка народност, както и всеки човек, утвърди своята свобода и да се управлява по своята воля. Ние не желаеме чуждото, т.е. онова, което не е наше; но не желаем да дадем и другиму своето.

– Ние желаем за себе си свобода народна, свобода лична и свобода религиозна ; с една дума свобода человеческа.

– Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш.

– Не трябва да се дава подкрепа на глупци.

– За Отечеството работим, байо. Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все заедно да вървим.

– На драго сърце трябва да обичаме оногова, който ни покаже грешката и нека той е наш приятел.

– И ние сме хора и искаме да живеем човешки : да бъдем напълно свободни в земята си, там, гдето живее българинът – в България, Тракия и Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, те ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише “ Свята и чиста република “.

– Време е с един труд да спечелим онова, което са търсили и търсят братята французи, т.е. млада Франция, млада Русия и прочее.

– Аз съм посветил себе си на Отечеството си още от 61-во лято да му служа до смърт и да работя по народната воля.

– Чисто народният човек се бори, докогато може, за да избави своя народ по-напред, па тогава нека гледа и на други. Ако той не случи, то трябва да умре в народната си работа.

– Заклевам се пред нашето Отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си.

– Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. Ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв заедно с нас за живот и свобода човешка.

– Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си.

– Недейте да се показваме пред вънкашните ни братя неспособни и страхливци. Защото те, като ни гледат такива, не щат да ни вярват, че ние чувстваме вече нужда от свобода и че гледаме да отхвърлим ярема си от врата.

– Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повече от глупостта, са причина за разделянето на един народ на части и тогава от него не остава нищо.

– …От никоя страна на нищо не се надявам и никому за нищо не се молим. Всичко се състои, според нас, в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.

– На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни.

– Ако е за Българско, то времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

– Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили.

– Който не е чист, убивам го !

– Българи, турци,евреи и прочее ще бъдат равноправни във всяко отношение, било във вярата, било в народност,било в гражданско отношение, било в каквото било, всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласието от всички народности ще се избере.

– Всички народи в България щат живеят по едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!

– Ние, дейците, сме си посветили живота за Отечеството, да работим за толкова милиона народ. Трябва да са мисли зряло…па и да се съветваме един други и да са слушаме, да избягваме даже и най-малка гордост, да не присвояваме на себе си нищо…

– Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре.

– Целите сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.

– Ако ли отникъде няма помощ за българите, то работата ни си е пак работа.

– Аз съм се посветил на Отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв.

– Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com