12 000 деца са отпаднали от училище за година

Share This:


За миналата учебна година 12 000 деца са отпаднали от училище. В същото време други 10 000, които изобщо не са попадали в образователната система, но са установени от институциите, не са могли да бъдат записани. Това стана ясно на среща в МС за изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на ученици. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев призна, че има увеличаващ се брой на децата от семейства без отношение към образованието, които не осигуряват присъствието им в училище. Той напомни, че през изминалата учебна година съвместните екипи на институциите са идентифицирали 200 000 деца, които не са регистрирани в системата на образованието, като близо 70% от тях са в чужбина. Близо 10 000 деца са открити, но въпреки усилията не са били записани да учат. Има и около 17-18 000, за които няма никаква информация, включително и дали са в чужбина, става въпрос предимно за деца в големите градове. 

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева напомни, че ще има обмен на информация между държавите от ЕС за движението на децата, които следват родителите си при трудовата миграция. Водени са разговори с Германия за осъществяване на пилотен проект. С подкрепата на гранична полиция ще се работи да се установи кои деца живеят трайно в чужбина и дали посещават училища в други държави.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com