108-годишен жител на силистренското село Попрусаново увековечил името си през 1907 година върху построена от него чешма

Share This:


Земляческа среща след 30-годишно прекъсване на традицията организираха жители на силистренското село Попрусаново. За осъществяването на проявата съдейства и общинската администрация в Кайнарджа, в чиито граници е селото.
108-годишен жител е оставил своя снимка върху построена от него и съществуваща до днес чешма в село Попрусаново. Надписът върху чешмата гласи: “Материалът за тази чешма е взет от старата чешма, построена от мен, Ганчо Стоев, когато бях на 108 години. Когато пиете от нея вода не забравяйте да поменете и мене. 26 октомври 1907 година.” На чешмата са изписани и имена на загинали във войни жители на селото.
Има различни версии за възникването на селото и предания за други жители, надхвърлили вековна възраст като построилия чешмата край селото столетник Ганчо Стоев. Но според събрани досега данни селото е основано от трима души през 1826 година, пристигнали от село Главан, община Гълъбово. Идват в землището на сегашното Попрусаново, правят си землянки и после се връщат в Главан, за да приберат семействата си.
До 1975 година населението само от потомци на главанци е от около 500 души. След това започна преселването в по-големите населени места. /БТА/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com