105 години от потъването на „Титаник”

Share This:


Навършват се 105 години от потъването на “Титаник”. Презокеанският лайнер се отправя на първия си трансокеански рейс на 10 април 1912 г. от британското пристанище Саутхемптън.
Капитан на кораба е опитният Едуард Джон Смит, който има 38-годишен стаж. Това плаване трябвало да бъде неговата “лебедовата песен” и награда от компанията „Уайт Стар” преди планираното му пенсиониране. „Титаник” щял да измине разстоянието между двата бряга на Атлантика за 5 денонощия.
След сблъсък с айсберг лайнерът потъва за 2 часа и 20 минути в нощта срещу 15 април, в северната част на Атлантическия океан.
На борда му има 1 316 пасажери и 891-членен екипаж, общо 2 207 души. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Петима българи от благоевградското село Белица също оцеляват.
Последната оцеляла Елизабет Гладис Дийн, наричана от приятелите си Милвина, почина през 2009 на 97 години във Великобритания. През 1912 тя била двумесечно бебе и най-малкият пътник.
Кабокрушението на „Титаник“ предизвиква неимоверен за времето си обществен резонанс в целия свят, ставайки същевременно най-голямата по численост на жертвите морска и транспортна катастрофа в историята на корабоплаването.
Един век по-късно, по брой на жертвите катастрофата на „Титаник“ е петата по трагизъм в историята морска катастрофа.
„Титаник“ е вторият кораб от проект за построяването на три, най-големи за времето си лайнери – всеки с водоизместимост 66 хил. тона. „Титаник” има 11 палуби и е суперлуксозен – с ресторанти, барове, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, включително площадки за ролкови кънки и турска баня.
За забавлението на пътниците се грижат 25 професионални музиканти, които свирили до последно.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com